Μια ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου φιλοδοξεί να φέρει ο νέος Πρόεδρος του Σώματος κ. Κώστας Τασούλας, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί σήμερα στις 10:30 το πρωί στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα της χώρας με ρεκόρ ψήφων.
Αν εφαρμοστεί στην πράξη αυτό που σκέφτεται ο Γιαννιώτης πολιτικός, θα αλλάξει εντελώς το ύφος των συνεδριάσεων.
Ποιο είναι αυτό; Υπάρχει μια διάταξη στον Κανονισμό της Βουλής που πρακτικά δεν τη θυμάται κανείς, σύμφωνα με την οποία οι εκπρόσωποι του έθνους, όταν ανεβαίνουν στο βήμα, απαγορεύεται να έχουν μπροστά τους χειρόγραφο και θα πρέπει να μιλάνε από στήθους.
Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν μονάχα κάποιες πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι συνεδριάσεις του Προϋπολογισμού, αφού εκεί ο βουλευτής είναι πολύ πιθανό να μιλήσει για μια σειρά από οικονομικά στοιχεία τα οποία φυσικά δεν μπορεί να θυμάται απ’ έξω. Πρόκειται για το άρθρο 66 παράγραφος 6 του Κανονισμού, ο οποίος αναφέρει επί λέξει: «Οι γραπτοί λόγοι δεν επιτρέπονται, εκτός αν πρόκειται για προγραμματικές ή άλλες δηλώσεις της Κυβέρνησης, τις απαντήσεις σ’ αυτές και τις πρωτολογίες εισηγητών, ειδικών αγορητών, των αρμόδιων Υπουργών και των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ή των αναπληρωτών τους στη συζήτηση επί της αρχής νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου. Επιτρέπεται όμως η χρήση σημειώσεων για υπόμνηση ή επισήμανση ειδικών θεμάτων και ιδίως στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό».
Μέχρι σήμερα άπαντες και άπασες ανεξαιρέτως οι Πρόεδροι της Βουλής, ήταν ελαστικοί στη συγκεκριμένη διάταξη (ακόμη και η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου που κατά τ’ άλλα τηρούσε κατά γράμμα τον Κανονισμό). Όπως θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς, σχεδόν όλα τα μέλη της Βουλής μιλούν έχοντας μπροστά τους σημειώσεις, με εξαίρεση αυτούς που διαθέτουν ρητορικές ικανότητες – χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος που δεν βρίσκεται στη σημερινή σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας.
Τώρα, ο κ. Τασούλας θέλει να βάλει τάξη. Δεν θα επιτρέπει στους βουλευτές να ανεβαίνουν με τα χαρτιά τους. Πόσο εύκολα θα τους πείσει να το τηρήσουν δεν το ξέρουμε, μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Όπως σημειώνει πάντως με νόημα λίγες ώρες πριν εκλεγεί Πρόεδρος, εάν τυχόν ενεργοποιηθεί το άρθρο 66, η πλειοψηφία των εθνοπατέρων και των εθνομητέρων θα αναγκαστεί να ολοκληρώνει την ομιλία πολύ πιο γρήγορα, αφού δεν θα είναι «αναγκασμένοι» να διαβάζουν όλα όσα έχουν γράψει ή τους… έχουν γράψει οι επιστημονικοί συνεργάτες. Κάποιοι μάλιστα θα διστάζουν ακόμη και να ανέβουν στο βήμα, αφού κατά το παρελθόν είχαμε περιπτώσεις όπως αυτή ενός γνωστού αθλητή και άσημου βουλευτή που εκλεγόταν στο λεκανοπέδιο, ο οποίος δεν μπορούσε ούτε καν να διαβάσει σωστά το κείμενο από το χειρόγραφο που του είχαν φτιάξει οι συνεργάτες του.
Γεώργιος Σαρρής