«Η Ελλάδα και για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ύφεσης μπορούμε να συζητήσουμε για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας χωρίς τους περιορισμούς της μνημονιακής περιόδου», ανέφερε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης και πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα είναι σήμερα σε αυτή τη δημιουργική και ελπιδοφόρα θέση γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε – με σκληρή δουλειά και σεβόμενη τους κόπους του ελληνικού λαού – να πετύχει μια σειρά από στόχους που καμιά κυβέρνηση στο παρελθόν δεν μπόρεσε να πετύχει, όπως η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία, η δημοσιονομική σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας η διευθέτηση σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα του χρέους, η δημιουργία ισχυρού ταμειακού αποθεματικού, ύψους 37 δισ., το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία, η μείωση επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, η υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών.
«Ωστόσο», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, «διανύουμε μια περίοδο με πολλές προκλήσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Το διεθνές περιβάλλον είναι εξαιρετικά ρευστό: επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, νέοι εμπορικοί πόλεμοι, διαρκής συμπίεση των μεσοστρωμάτων στις αναπτυγμένες οικονομίες, έντονες κλιματικές πιέσεις, ανάδυση ακραίων πολιτικών δυνάμεων, γεωπολιτική αστάθεια στη γειτονιά μας.
Στη χώρα μας πρέπει να προχωρήσουν παρεμβάσεις που θα καθιστούν το σύνολο της κοινωνίας συμμέτοχο της ανάπτυξης, θα διασφαλίζουν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και θα ενισχύουν τη μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης.
Είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν μεταρρυθμίσεις που κρύβονταν κάτω από το χαλί για δεκαετίες και δρομολογήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο, τα τοπικά χωρικά σχέδια, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι δασικοί χάρτες, η ψηφιακή αναβάθμιση του δημοσίου, το νέο απλούστερο σύστημα για τη σύσταση και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων το ψηφιακό ΓΕΜΗ, το δίκτυο υποστήριξης ΜμΕ σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια».
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε ότι «μετά από έναν μεγάλο κύκλο που διήρκεσε 10 χρόνια, το πολιτικό σύστημα σταθεροποιείται σε έναν νέο διπολισμό».
«Η νίκη της ΝΔ είναι καθαρή, ενώ το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ τον εδραιώνει ως τον αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή στον προοδευτικό χώρο. Τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα Κυβέρνηση δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό αναφορικά με τη νοοτροπία διακυβέρνησης που θα υιοθετηθεί», είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε.
«Εμείς, και με την κυβερνητική εμπειρία που έχουμε πλέον, θα ασκήσουμε μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση, πάντα στη βάση προγραμματικών θέσεων και με την απαραίτητη τεκμηρίωση. Μαχητική ως προς το σκέλος της αταλάντευτης υπεράσπισης των συμφερόντων της κοινωνίας και όλων όσα καταφέραμε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια. Υπεύθυνη με την έννοια ότι οι θέσεις μας θα έρχονται σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στη βάση στόχων και προτεραιοτήτων που θεωρούμε σημαντικές για την πορεία της χώρας και την ευημερία των πολιτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να στοιχειοθετεί με επάρκεια κάθε της πρωτοβουλία. Η δική μας ισχυρή παρουσία όπως προέκυψε από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν επιτρέπει στη ΝΔ να θεωρεί ότι έχει λάβει λευκή επιταγή από τον ελληνικό λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τέλος, θα ασκήσει ενεργητική αντιπολίτευση, καθώς σχεδιάζουμε ήδη τη λήψη πρωτοβουλιών, με τη συμμετοχή των πολιτών, για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τους θεσμούς, το περιβάλλον».
Συνεχίζοντας ο κ. Χαρίτσης, αναφέρθηκε στα ευρωπαϊκά θέματα, κάνοντας λόγο για «προκλήσεις του κοινού μας ευρωπαϊκού εγχειρήματος που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια».
«Έχω την εκτίμηση ότι απαιτείται ένα τρίπτυχο πολιτικών πρωτοβουλιών, τόσο για τη θεσμική αναβάθμιση της ΕΕ, όσο και για τη βελτίωση της θέσης της Ευρώπης στο διεθνές προσκήνιο», είπε ο κ. Χαρίτσης και συνέχισε.
«Πρώτον, απαγκίστρωση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα που οδήγησαν στη στασιμότητα, τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων σε μια σειρά κρατών-μελών της ΕΕ.
Δεύτερον, διαμόρφωση ενός σύγχρονου προοδευτικού οικονομικού και κοινωνικού συμβολαίου που θα προάγει τη συνεργασία και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των πολιτών της ΕΕ, και τρίτον, δημοκρατική εμβάθυνση και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του εθνικισμού.
Αυτό το τρίπτυχο προωθούμε μαζί με δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της αριστεράς και της οικολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις και στόχους για το σήμερα και το αύριο της Ευρώπης», είπε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε.
«Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να επινοήσουμε εκείνες τις πολιτικές και θεσμικές δομές που θα μας επιτρέψουν να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις των οικονομιών και των κοινωνιών μας ώστε, παρά τους κινδύνους και τα ανησυχητικά μηνύματα, να περάσουμε σε μια νέα πιο φωτεινή και ελπιδοφόρα εποχή.
Η κληρονομιά που αφήνουμε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιο θετική από αυτή που βρήκαμε εμείς. Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί αυτή η πορεία και να μην γυρίσουμε πίσω στις χρεοκοπημένες λογικές του παρελθόντος: την άναρχη ανάπτυξη βασισμένη στην υποβάθμιση της εργασίας και του περιβάλλοντος. Τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και την εκποίηση των δημοσίων αγαθών.
Μια τέτοια προοπτική θα μας βρει αταλάντευτά απέναντί της. Αντίθετα, θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που διευρύνει τις κατακτήσεις των προηγούμενων ετών και στοχεύει σε μια ανάπτυξη για όλες και όλους», κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.