Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, ιδιαίτερα, μέσω venture capital (επιχειρηματικά κεφάλαια), ήταν το βασικό θέμα συζήτησης, που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τους νεοφυείς επιχειρηματίες στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, η συζήτηση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς ασχολήθηκε με «την Ελλάδα που καινοτομεί, παλεύει και νικάει».
Ο πρωθυπουργός ήθελε να ακούσει ιδέες για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και συμφωνήθηκε ότι:
– Θα σχηματιστεί ολιγομελής επιτροπή νεοφυών επιχειρήσεων για επαφές με το υπουργείο Ανάπτυξης
– Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα δίνουν ιδέες για διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας
– Θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ
Από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίστηκε ότι μέσω της επιχειρηματικότητας μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και πως είναι φανερό ότι το κράτος πρέπει να αφήσει ήσυχους τους επιχειρηματίες και κάθε Έλληνα που έχει μια ιδέα να την υλοποιήσει και να περιοριστεί το ίδιο σε ένα ρυθμιστικό ρόλο, καθώς και προχωρήσει στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας.
Αγροτικός τομέας και καινοτομία, ιδιαίτερα σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, είναι οι τομείς για τους οποίους ο πρωθυπουργός συμφώνησε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν μετά τη συνάντηση.
Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να από τους νεοφυείς επιχειρηματίες για να του προτείνουν κάποιες νέες ιδέες. Μεταξύ των όσων αναφέρθηκαν ήταν και η δυνατότητα πρόσβασης των νέων επιχειρηματιών στην γνώση, όπως οι αγρότες να μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Όπως ανέφεραν οι επιχειρηματίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός για κάποια από τα ζητήματα που του έθεσαν, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον αρμόδιο υπουργό και ζητούσε να υπάρξει άμεση συνεργασία για να λυθούν τα προβλήματα.
Από τον πρωθυπουργό ζήτησαν τρόπους χρηματοδότησης και πάταξη της γραφειοκρατίας, ενώ, με έμφαση, έθεσαν το θέμα της διασύνδεσης της εκπαίδευσης με την επιχειρηματικότητα.
Ο Πάνος Ζαμάνης, αντιπρόεδρος της Ένωσης Νεοφυών Επιχειρήσεων, χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ θετική και σημείωσε: «Δεν θέλαμε να παραπονεθούμε, αλλά να βοηθήσουμε να διορθωθούν κάποια πράγματα. Και έγινε το πρώτο βήμα συνεργασίας, μέσω της επιτροπής που θα συσταθεί και θα συνεννοείται με τους υποδοχείς σε κάθε αρμόδιο υπουργείο».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα και από διάφορους τομείς, όπως πληροφορική γαστρονομία κ.λπ.
Τα μέλη της Ένωσης είναι πάνω από 2000.