Κατά την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων σχετικά με την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας για τα έτη 2018 και 2019, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, στάθηκε στην αξία της οικονομικής διπλωματίας που εφαρμόζει το αρμόδιο υπουργείο, με στόχο την αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την τόνωση των εξαγωγών και την υποστήριξη των δυναμικών ελληνικών επιχειρήσεων στις αγορές του εξωτερικού.
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το 2018 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές, επίδοση, όμως, που φιλοδοξούμε -και εργαζόμαστε ώστε- να γίνει καλύτερη τη φετινή χρονιά», επισήμανε ο κ. Μόλαρης. Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως εξήγησε, συνεισφέρει μέσα από τη δουλειά της Κεντρικής και της Εξωτερικής Υπηρεσίας του και, ιδίως, μέσω του δικτύου Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στις ελληνικές πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό, στη μετεξέλιξη του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Συνεισφέρει με τη δουλειά των 127 πρεσβειών και γενικών προξενείων, καθώς και των 59 ΟΕΥ ανά τον κόσμο.
Ειδικότερα, για τα γραφεία ΟΕΥ, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία που είχε η ανανέωση και ο εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού τους, το 2018 και το 2019, με υπαλλήλους Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων που αποφοίτησαν από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, τονίζοντας επίσης ότι δέχθηκαν 7.800 αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων το 2018.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπόλαρης και στη διαδικτυακή πύλη «Agora» και την καθημερινή τροφοδοσία της που μεταφέρει στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις στις ξένες αγορές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 2018 υπήρξαν 3.800 πρωτότυπες αναρτήσεις από τα 59 Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων.
Σχετικά με τα σημαντικά εργαλεία του υπουργείου Εξωτερικών προς την κατεύθυνση αυτή, τα Ανώτατα Συμβούλια Συνεργασίας, τις Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές, καθώς και τα τετραμερή και τριμερή σχήματα συνεργασίας με αρκετές χώρες που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, υπογράμμισε ότι μέσα από την πυκνότητα και την ποιότητα αυτών των πρωτοβουλιών, ανοίχτηκαν καινούργιοι δρόμοι συναντίληψης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το ρόλο της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας και ανάπτυξης και κόμβου στην ενέργεια, τα δίκτυα μεταφορών και τις υπηρεσίες logistics.
Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε επίσης και τη σημασία του συντονισμού που ανέπτυξε το ΥΠΕΞ με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς όπου, όπως είπε, έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα στη συνεχή επικοινωνία και αλληλοενημέρωση με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για το έργο όλων των επιμέρους εμπλεκόμενων φορέων.
«Προσδοκούμε», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών «ότι η σχεδιαζόμενη αναβάθμιση της Διυπουργικής Επιτροπής Εξωστρέφειας σε Κυβερνητικό Συμβούλιο, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, θα συμβάλει περαιτέρω σε αυτή την κατεύθυνση κι είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο έργο του».
«Μετά από μια μακρά περίοδο δοκιμασίας, έχουμε ήδη τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις ότι η οικονομία ανακάμπτει», είπε ο Μάρκος Μπόλαρης επισημαίνοντας ότι «οι προσπάθειές μας αναγνωρίζονται πλέον και από τους πιο αυστηρούς εταίρους μας. Νέες προκλήσεις ανοίγονται για τη χώρα και νέες ευκαιρίες δημιουργούνται χάρη στη νέα αξιοπιστία κι εμπιστοσύνη που δημιούργησαν οι κόποι και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού».
Μπράχος: Τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, Γιάννης Μπράχος, αναφέρθηκε συνοπτικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία.
Ειδικότερα, υπογράμμισε την πρόσφατη ψήφιση νόμου για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, που ενοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία και προωθεί τις μικροπιστώσεις για τις ΜΜΕπιχειρήσεις, παρουσιάζοντας και το πλαίσιο στρατηγικής για την προώθηση της εξωστρέφειας και την ενίσχυση των ΜΜΕπιχειρήσεων.
Όπως επισήμανε ο κ. Μπράχος, το υπουργείο Εξωτερικών -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών, λοιπών δράσεων εξωστρέφειας, αλλά και την συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, ενημερώνει την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα για τις δυνατότητες διείσδυσης σε ξένες αγορές (μέσω ημερίδων, συνεδρίων, δελτίων, συσκέψεων κλπ, ενώ ανταποκρίνεται σε ad hoc αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας, που στόχο έχει τον εντοπισμό συνεργειών ανάμεσα στις δράσεις που προγραμματίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
Τέλος, ο κ. Μπράχος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη συστήματος τηλεδιασκέψεων που προωθεί το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, και αφορά στην δυνατότητα άμεσης εξ αποστάσεως επικοινωνίας των ελληνικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις του εξωτερικού, μειώνοντας αισθητά το κόστος μετακινήσεων.