Καινοτόμες παρεμβάσεις, οι οποίες θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη έτοιμη να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προκλήσεις στην εποχή της τεχνολογίας, ικανή να αποτελέσει κοιτίδα παραγωγής σημαντικού επιστημονικού έργου, αλλά και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων των πολιτών, καθώς και στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού της πλούτου, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» για το Περιβάλλον, την Παιδεία, την Τεχνολογία και την Κοινωνία, το οποίο παρουσίασε ο επικεφαλής του, Γιώργος Ορφανός.
Στην κατάμεστη αίθουσα του συνεδριακού χώρου «Αιμίλιος Ριάδης» της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης ο Γιώργος Ορφανός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην προστασία και αναβάθμιση του Σέιχ-Σου, στην παροχή από το Δήμο Θεσσαλονίκης δυνατοτήτων, ώστε επιχειρηματίες και developers του ψηφιακού κόσμου να αναπτύξουν ιδέες και εφαρμογές, στη δημιουργία επιστημονικού πάρκου, καθώς και στη συγκρότηση ομάδας άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση προβλημάτων και θεμάτων πολιτικής προστασίας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και εθελοντικές ομάδες.
Ειδικότερα, η προστασία και αναβάθμιση του «πνεύμονα» πρασίνου της Θεσσαλονίκης, του δάσους του Σέιχ-Σου, περιλαμβάνεται στις άμεσες προτεραιότητες του Γιώργου Ορφανού στο τομέα του Περιβάλλοντος. Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζει να προωθήσει τη δημιουργία μιας διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Θεσσαλονίκης, Πυλαίας – Χορτιάτη και Νεάπολης – Συκεών, ώστε να ιδρυθεί ο «Σύνδεσμος Προστασίας και Αναβάθμισης Σέιχ Σου». Σκοπός του φορέα θα είναι η προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης από φυσικές και ανθρωπογενείς αιτίες, η περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμισή του, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Στον τομέα της Τεχνολογίας ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον» αναφέρθηκε στη συγκρότηση του Digital Lab, έναν ειδικά διαμορφωμένο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο που θα παρέχει ο Δήμος, μέσω του οποίου επιχειρηματίες και developers με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα έχουν την δυνατότητα να εξελίξουν τις ιδέες τους και να δουλέψουν πάνω στη ανάπτυξη εφαρμογών. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν σε κάθε κύκλο ανάπτυξης θα επιλέγονται μέσω ανοιχτού διαγωνισμού. Στο τέλος του κάθε κύκλου οι εφαρμογές θα δοκιμάζονται πιλοτικά και θα εξετάζεται η περαιτέρω εφαρμογή τους σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Στην ίδια λογική ο Γιώργος Ορφανός σχεδιάζει να διοργανώνει και διαγωνισμούς hackathon, οι οποίοι θα φέρνουν κοντά προγραμματιστές, επιχειρηματίες και ψηφιακούς σχεδιαστές σ’ ένα σπριντ ανάπτυξης ιδεών προγραμματισμού πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι, κάνοντας χρήση των ανοιχτών δεδομένων του Δήμου, θα μπορούν να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις για προβλήματα της πόλης.
Για τον ιδιαίτερα ευαίσθητο αλλά και πολύ σημαντικό τομέα της Παιδείας Ο Γιώργος Ορφανός έχει στις άμεσες προτεραιότητές του, σε συνεργασία με υπάρχουσες δομές της Ευρώπης, να προωθήσει τη δημιουργία επιστημονικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη. Αυτό θα αποτελεί μία σύνθεση της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας και μιας ποικιλίας μεγάλων και μικρών εταιρειών. Ο στόχος είναι να διεξάγονται στην πόλη μας εθνικά και διεθνή προγράμματα καινοτομίας και να δοκιμάζονται λύσεις για μελλοντικές προκλήσεις.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων και θεμάτων πολιτικής προστασίας, ο Γιώργος Ορφανός θα συγκροτήσει μία Ομάδα Άμεσης Επέμβασης στο Δήμο, η οποία θα έχει ως αρμοδιότητα να διορθώνει και να λύνει τα προβλήματα, μόλις γίνονται αντιληπτά. Θα συνεργάζεται με τους αρμοδίους φορείς, καθώς και με τις ομάδες των εθελοντών, όπου χρειάζεται και με τον τρόπο αυτό θα αποκαθιστά την εύρυθμη λειτουργία της πόλης.