Την επόμενη χρονιά η Ελλάδα θα τα καταφέρει ή θα καταρρεύσει τονίζει στους Financial Times ο Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιώντας ότι η Αθήνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους.
«Μπορούμε να τα καταφέρουμε την επόμενη χρονιά αν μπορέσουμε να τηρήσουμε το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ» επεσήμανε ο υπουργός οικονομικών και πρόσθεσε ότι το στοίχημα είναι αν το πολιτικό σύστημα βρει πολύ δύσκολη την κατάσταση για να την χειριστεί.
«Αυτά που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκούν για να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση για την Ελλάδα» , είπε ο κ. Στουρνάρας και επεσήμανε: «Το θέμα τώρα είναι η εφαρμογή».
«Η απόφαση των εταίρων μας να μας δώσουν τόσα πολλά χρήματα – περισσότερο από ό, τι αναμενόταν – αφαιρεί ένα μεγάλο μέρος του κινδύνου» είπε αλλά προειδοποίησε: «Εμείς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τον ενδεχόμενο κίνδυνο της χρεοκοπίας».
Οποιαδήποτε αποτυχία από την Ελλάδα να εξοφλήσει το χρέος της σε διεθνείς πιστωτές θα σημάνει αναπόφευκτη την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Τώρα έχουμε χρόνο να κάνουμε σχέδια… Είναι μια πολυτέλεια» αναφέρει ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών που διορίστηκε αναπάντεχα τον περασμένο Ιούνιο από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς προσπαθούσε να συγκροτήσει μια κυβέρνηση συνεργασίας και να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σημειώνουν οι FT.
Η απόφαση την περασμένη εβδομάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για την εκταμίευση 52,5 δισ. ευρώ σε δάνεια από το δεύτερο πακέτο των 172 δισ. ευρώ του Μαρτίου, σηματοδότησε «την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου» της προσπάθειας προς την οικονομική ανάκαμψη, σημειώνει.
Αλλά τα χρήματα έρχονται μαζί με σκληρούς όρους -μια σειρά «προαπαιτούμενων δράσεων» που πρέπει να υλοποιηθούν από την Αθήνα πριν από την εκταμίευση κάθε δόσης.
Μια τέτοια δράση απαιτεί από τον κ. Στουρνάρα να διορίσει ως τον Ιανουαρίου ειδικό γραμματέα για τις φορολογικές υποθέσεις, ο οποίος θα ηγηθεί τις εκστρατείας κατά της φοροδιαφυγής, το κόστος της οποίας υπολογίζεται στα 30 δισ. ευρώ ετησίως και να επιβλέψει την αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το Μάιο.
«Τώρα έχουμε χρόνο να προετοιμάσουμε σωστά την φορολογική μεταρρύθμιση – να διαβουλευτούμε με ακαδημαϊκούς, την κοινωνία, τις αγορές και τα πολιτικά κόμματα… Η τρόικα μας έχει ήδη δώσει αρκετό υλικό» επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο γραφείο του στον έκτο όροφο, όπου στα παράθυρα υπάρχει ακόμα το σημάδι από πυροβολισμό που σημειώθηκε στις περσινές αντιμνημονιακές διαδηλώσεις σημειώνει η εφημερίδα.
Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας προανήγγειλε τη δημιουργία φορολογικών δικαστηρίων. «H φοροδιαφυγή είναι παντού, στην κορυφή, στη μέση, παντού» τονίζει και σημειώνει ότι «πέρυσι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών, δήλωσε ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας αναφέρεται στην επικείμενη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και επισημαίνει ότι αυτή θα περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση ειδικών φορολογικών δικαστηρίων -πρόταση της τρόικας που έγινε το 2010 και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να προχωρήσει- προκειμένου να επιταχυνθεί η επίλυση διαφορών, η οποία τώρα καθυστερεί χρόνια εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των εκκρεμών υποθέσεων. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η φυλάκιση αντί η αναστολή της ποινής για τους καταδικασμένους φοροφυγάδες.
«Αν έχουμε καλά αποτελέσματα από τη μείωση της φοροδιαφυγής, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο προβλέπεται, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε τις συνθήκες ευκολότερες για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς» δήλωσε ο Ι. Στουρνάρας.