Απολύτως αναγκαία χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών η Μαρία Ρεπούση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο newsbeast.gr, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη συνολικά.
«Μια συμφωνία με τη γείτονα χώρα που θα έλυνε τη μεταξύ μας μακροχρόνια ονοματολογική εκκρεμότητα και όσα ακολουθούσαν αυτή τη διάσταση ήταν απολύτως αναγκαία. Για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο. Για όλους δηλαδή. Γι’ αυτό και η διεθνής ευρωπαϊκή και δυτική κοινότητα προσπάθησε πολύ να φθάσουμε στη συμφωνία. Δεν υπάρχει σήμερα πολιτική δύναμη στην Ευρώπη που να μην υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα στο άκρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οφείλει να πρωταγωνιστεί για την ειρήνευση και την καλή γειτονία στην περιοχή της και όχι να έχει προβλήματα σε όλα της τα σύνορα. Να επικεντρώσει τις δυνάμεις εκεί όπου πραγματικά υπάρχει πρόβλημα» επισημαίνει η καθηγήτρια Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Από τη Βόρεια Μακεδονία η Ελλάδα δεν κινδυνεύει σε τίποτα» τονίζει η κ. Ρεπούση, αναφορικά με τη συζήτηση για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τη χώρα από τον αλυτρωτισμό του λαού αλλά και της ηγεσίας της ΠΓΔΜ. «Είναι μια μικρή χώρα με πολυεθνοτική πληθυσμιακή βάση που χρειάζεται μια πολιτειακή ταυτότητα που την ενώνει και δεν τη διασπά. Χρόνια τώρα η μακεδονική πολιτειακή ταυτότητα φαίνεται ότι συνιστά τον συνεκτικό της κρίκο. Είναι ο λόγος για τον οποίο τη χρειάζονται και όχι διότι έχουν επεκτατικές βλέψεις».
«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια καλή συμφωνία και για την Ελλάδα αλλά και για τη Βόρεια Μακεδονία. Για την Ελλάδα διότι ο ονοματολογικός προσδιορισμός είναι γεωγραφικός, γεγονός που δεν θίγει την ελληνική Μακεδονία. Επίσης διότι αναφέρεται σε υπηκοότητα και όχι σε εθνότητα και τρίτο διότι ορίζεται η σλαβική προέλευση της μακεδονικής γλώσσας» επισημαίνει, απαντώντας στα ερωτήματα που προκύπτουν από το ζήτημα της υπηκοότητας/ιθαγένειας και της γλώσσας.
Η κ. Ρεπούση αναφέρεται και στη διαχείριση του θέματος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αυτά τα τρία θα έπρεπε να καθησυχάζουν τους Έλληνες πολίτες που ανησυχούν ή έμαθαν να ανησυχούν. Και τους πολιτικούς. Αυτοί όμως έχουν άλλες προτεραιότητες. Το Μακεδονικό έγινε η μητέρα των μαχών για τη μείζονα αντιπολίτευση προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα. Εκμεταλλεύονται με άλλα λόγια ένα εθνικό, κατά τα λεγόμενά τους, ζήτημα, προκειμένου να κερδίσουν τις επόμενες εκλογές. Βάζουν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από όλα. Αναιρούν το ίδιο το φιλελεύθερο παρελθόν τους και τη γραμμή που είχαν για την επίλυση του μακεδονικού. Ξεχνούν τις προσπάθειες του Κ. Μητσοτάκη αλλά και κάποιες πιο χλιαρές επόμενων πρωθυπουργών που τώρα σιωπούν. Και δεν ενδιαφέρονται αν με αυτόν τον τρόπο ταΐζουν τον ακραίο εθνικισμό που ο γνήσιος πολιτικός του φορέας υποδοχής είναι η Χρυσή Αυγή. Ο ρόλος τους όχι μόνον δεν είναι πατριωτικός αλλά το αντίθετο. Πιστεύω ότι θα το βρουν μπροστά τους, αλλά δυστυχώς και όλοι εμείς που είμαστε πολίτες αυτής της χώρας».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις των πολιτών απέναντι στη συμφωνία, η Μαρία Ρεπούση κάνει έκκληση να επικρατήσει η ψυχραιμία και η κριτική ματιά:
«Θέλω να τελειώσω αυτή τη σύντομη παρέμβαση με τους πολίτες που δεν είναι εθνικιστές αλλά έχουν πεισθεί από τη ρητορική του εθνικισμού αναφορικά με το Μακεδονικό. Δεν ήταν άλλωστε δύσκολο. Έτσι μεγάλωσαν, αυτήν την ιστορία έμαθαν στο σχολείο: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Είναι συνακόλουθα δύσκολο να παραμερίσουν τα στερεότυπα τα οποία είναι κεντρικά για την ιστορική τους κουλτούρα. Μήπως θα έπρεπε να αναστοχαστούν όσα τους έμαθαν; Να δουν με κριτικό μάτι και τις δικές τους βεβαιότητες; Να αποκτήσουν δική τους γνώμη; Να είναι πολίτες με όλη τη σημασία του όρου; Αυτή δεν είναι άλλωστε η μέγιστη οφειλή για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις σύγχρονες χώρες;».