Με τρία «όχι», ένα «δεν», δύο σαφή μηνύματα προς την Αλβανία και την Τουρκία και μία δέσμευση ότι το Μνημόνιο έχει ημερομηνία λήξης το 2013, «χρωμάτισε» τη χθεσινή συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου προσδιόρισε χθες εν πολλοίς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του για τον επόμενο χρόνο.
Τα τρία όχι, αφορούν: τη λήψη νέων μέτρων, ένα δεύτερο Μνημόνιο: «Οσο πηγαίνουμε καλά, δεν χρειάζεται να πάρουμε κανένα νέο μέτρο» τις περικοπές μισθών δημόσιων υπαλλήλων που απαιτεί η τρόικα την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης- σενάριο ήταν, εξήγησε, και δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση, και επιπλέον είναι δύσκολο να γίνει γιατί δεν υπάρχει ο μηχανισμός αναδιανομής στους οικονομικά ασθενέστερους.
Κι όσο για το «δεν», δεν είναι στις προθέσεις του να μετακινηθεί σε πόστο στο εξωτερικό, στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, επειδή αυτός «δεν φυγομαχεί, ούτε δραπετεύει όπως έκαναν άλλοι, αλλά ξέρει να μάχεται». Θέμα που συνέδεσε με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών- δεν μετακινείται, θα μείνει εδώ, άρα δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.
Από τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Γιώργου Παπανδρέου σε ένα πλήθος δημοσιογράφων (η συνέντευξη διήρκεσε τελικά πάνω από δυόμισι ώρες) ήταν ασφαλώς το διπλό μήνυμα που έστειλε προς την Αλβανία και την Τουρκία. Με την Αλβανία ήταν ιδιαίτερα σκληρός: με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία στη Χειμάρρα του έλληνα ομογενούς συνέδεσε άμεσα την πολιτική της χώρας απέναντι στην ελληνική μειονότητα με την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και ήταν απόλυτα ξεκάθαρος ως προς αυτό, καλώντας την Αλβανία να αναθεωρήσει τη στάση της. Ως προς την Τουρκία, την κάλεσε και πάλι να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση του Κυπριακού, που είναι θέμα «κατοχής και επέμβασης».
Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε σε μέσα ενημέρωσης, κυρίως ηλεκτρονικά, τα οποία- όπως είπε- καλλιεργούν τη «μετρολογία» και επιτείνουν τον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών και ζήτησε να την περιορίσουν γιατί κάνει γενικότερο κακό. Η «μετρολογία» κάνει κακό «στην κοινωνία, την επιχειρηματικότητα, την ψυχολογία, αλλά και το κλίμα στο εξωτερικό. Να μη δαιμονοποιούνται ιδέες, να μη διασπείρουμε τον πανικό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αυτοκριτικός σε έναν βαθμό, παραδέχθηκε ότι έκανε και λάθη στο 11μηνο που κυβερνάει τη χώρα, αλλά όπως είπε «δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: Να παραμείνουμε αδρανείς».
Προβάλλοντας το νέο του δίλημμα «ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα», που έρχεται να αντικαταστήσει το προεκλογικό «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», κάλεσε όλους να μετάσχουν «στην επανάσταση του αυτονόητου» δηλώνοντας ότι ή θα κάνουμε τα αυτονόητα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα να παραμένει συνεχώς σε κρίση και να παλεύει για τη σωτηρία της, δέσμια ξένων δυνάμεων.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ