Δεν υπάρχουν νέα μέτρα, δεν έχω… ακούσει για περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στα ερωτήματα δημοσιογράφων στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που παρακολουθούν δεν ήταν χαμογελαστά, όπως συνέβαινε σε κάθε αντίστοιχη συνέντευξη όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο ο κ. Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε σίγουρος και με αυτοπεποίθηση. Υποστήριξε ότι το 2013 θα είναι το τέλος του δύσκολου δρόμου που διανύει η Ελλάδα, καθώς θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το μνημόνιο.
Άφησε μάλιστα ανοιχτό ένα παράθυρο για να βγούμε νωρίτερα από τη «στενωπό» και εμμέσως διέψευσε τα σενάρια για επιμήκυνση της διάρκειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας από τρία σε έξι χρόνια. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι αλλαγές, τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από τους περιορισμούς του μνημονίου, ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού.
Ο κ. Παπανδρέου εμμέσως αλλά με σαφήνεια είπε ότι η αύξηση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να εξισωθεί με το πετρέλαιο κίνησης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και σε λογική βάση. Επισήμανε ωστόσο ότι δε μπορεί να εφαρμοστεί διότι δεν υπάρχει προς το παρόν μηχανισμός αναδιανομής.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να διαβεβαιώσει ότι κάποια στιγμή θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των ασθενεστέρων.
«Μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για τους χαμηλοσυνταξιούχους» ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού, ο οποίος όμως έθεσε σαν απαραίτητη προϋπόθεση να πάνε καλύτερα τα οικονομικά μας.
Για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι για 1η φορά δεν είχε να ανακοινώσει παροχές όπως παραδοσιακά πράττουν οι πρωθυπουργοί από το βήμα της ΔΕΘ, είπε γενικώς ότι στόχος της κυβέρνησης είναι στο μέλλον να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.
Έθεσε μάλιστα το νέο δίλημμα για να καταδείξει την κρισιμότητα της περιόδου. «Η αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα» επισήμανε ο Γ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι τα ψέματα τελείωσαν.
Υπεραμύνθηκε του έργου που έχει παράξει η κυβέρνηση τους 11 μήνες που βρίσκεται στην εξουσία χαρακτηρίζοντας τη μέχρι σήμερα θητεία του ως «επανάσταση του αυτονόητου». Παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη, αναγνώρισε με σχετική ευκολία ότι η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να βλετιωθεί και υποστήριξε ότι «και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις».
Απαντώντας στις αιτιάσεις που έχει δεχτεί για το πολυτελές κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη στελέχωση και συμπλήρωση με πολιτικό προσωπικό, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
«Δεν υπάρχει θέμα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων» ανέφερε κατηγορηματικά, ενώ χαρακτήρισε τους ρυθμούς λειτουργίας της κρατικής μηχανής αργούς, αργόσυρτους…
Ανακοίνωσε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει αμισθί σύμβουλός του σε θέματα οικονομίας. Για να μετριάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν τα τελευταία 24ωρα με την μετακίνηση ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι αυτό γινόταν κάθε χρόνο, μόνο που μέχρι πέρσι οι υπουργοί δεν δούλευαν. Εμείς δουλέψαμε και μας ασκήθηκε και κριτική γι αυτό από πάνω, πρόσθεσε!
Αντέδρασε εκφράζοντας ελεγχόμενη οργή όταν ρωτήθηκε αν ισχύει η πληροφορία ότι θα διεκδικήσει θέση σε κάποιον διεθνή οργανισμό. «Με έχετε δει να φυγομαχώ πότε; Άλλοι φυγομαχούν, άλλοι δραπετεύουν, άλλοι είναι οι φυγάδες από τα δύσκολα. Δεν θα δειλιάσω! Και δεν δειλιάζω να αντιμετωπίσω τα δύσκολα που περνάει η χώρα μας. Εκεί έχω ταχθεί και εκεί θα μείνω!».
Η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε, ήθελε να παραγραφούν τα αδικήματα και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όχι μόνο οδήγησε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, αλλά σήμερα ακολουθεί ευκαιριακή πολιτική όσον αφορά τη στάση της στο μνημόνιο. «Αν ήταν το ΠΑΣΟΚ αντιπολίτευση εμείς θα στηρίζαμε τις προσπάθειες αποφυγής της χρεοκοπίας ως καθήκον πατριωτικό» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τα ΜΜΕ για μετρολογία και πως σπείρουν τον πανικό για μέτρα που δεν έχουν καν ληφθεί. Κάλεσε τα μέσα να μετριάσουν τη μετρολογία και να μείνουν στις πραγματικές διαστάσεις της συζήτησης.