Ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράτασης. Ο λόγος για το χρόνο εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας.
Με την ελληνική πλευρά να λέει «Ναι» στο νέο γύρο μέτρων σκληρής λιτότητας, αλλά να μην έχει ακόμα υλοποιήσει τις περιβόητες -αλλά απόλυτα απαραίτητες- μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές μας δείχνουν πρόθυμοι να μας δώσουν τα χρήματα, αλλά μας υποβάλλουν στην ουσία στο μαρτύριο της σταγόνας, επιδιώκοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Μέρκελ και Σαμαράς συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε αναπτυξιακές υποσχέσεις, παρέπεμψε, όμως, για τις όποιες εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου. Ενδιάμεσα μέχρι την 18η Οκτωβρίου πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες. Πρέπει, δηλαδή, επί της ουσίας να έχει ψηφίσει όλα τα μέτρα.
Λίγο νωρίτερα, ο αρμόδιος επίτροπος για την οικονομία, Όλι Ρεν, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου, και δήλωνε πως η δόση θα εκταμιευθεί το αργότερο μέσα στο Νοέμβριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που μίλησε για καθαρά πολιτική απόφαση.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Πως, με βάση τους γνωστούς ελληνικούς ρυθμούς, δεν είναι σίγουρο πως ο Αντώνης Σαμαράς θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου με τα μέτρα ψηφισμένα.
Ακόμα, όμως, και αν τα… καταφέρουμε και ψηφίσουμε το πακέτο λιτότητας, οι χρόνοι δεν βγαίνουν. Μέχρι να συνέλθει το έκτακτο Eurogroup και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, έχουμε ήδη μπει στο Νοέμβριο.
Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον παράγοντα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το Ταμείο απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση, εάν η ευρωζώνη δεν δεχθεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να υποχωρήσει σε βιώσιμα επίπεδα, δείχνει – σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον, που επικαλείται η εφημερίδα – ότι οι δανειστές μας συνεχίζουν να μην τα βρίσκουν.
Οι ανησυχίες του Ταμείου έγκεινται στο γεγονός ότι μέχρι το 2020, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει στα επίπεδα του 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 30 μονάδες υψηλότερα από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις για τη βιωσιμότητά του. Προτείνει, λοιπόν, να μειωθούν εκ νέου τα επιτόκια των δανείων προς τη χώρα μας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες κεντρικές της ευρωζώνης να αποδεχθούν κούρεμα 30% στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, με ταυτόχρονη – ή εναλλακτική – λύση την αποδοχή από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του κουρέματος των δικών τους δανείων προς τη χώρα μας.
Όλα αυτά τα δεδομένα και το παρασκήνιο δείχνουν ότι η δόση πάει για Δεκέμβριο. Εξ ου και οι διαρροές και δηλώσεις από το υπουργείο Οικονομικών ότι «πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε την εκταμίευση το Νοέμβριο».
Το πώς διαμορφώνεται, πάντως, το κλίμα, θα φανεί από τα όσα θα ειπωθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τις επόμενες μέρες (12-14 Οκτωβρίου), στο Τόκυο.