Μακροχρόνιο και επίπονο πολιτικό οδοιπορικό μέσα από τους δύσβατους και ανηφορικούς δρόμους της μεταπολεμικής, μετεμφυλιακής ελληνικής ιστορίας, ήταν η πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύμφωνα με τον γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος μίλησε για τον πολιτικό άνδρα που απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών την 29η Μαΐου 2017, σε εκδήλωση αφιερωμένη στα «100 χρόνια από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη», που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Ηράκλειο.
«Η παραποίηση της ιστορίας αργά ή γρήγορα εκδικείται εκείνους που επιχειρούν να τη φέρουν στα μέτρα τους», είπε ο κ. Αυγενάκης, τονίζοντας στην ομιλία του πως «σπάνια Έλληνας πολιτικός κτυπήθηκε τόσο σκληρά και τόσο συστηματικά. Παρόλα αυτά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφθασε στην κορυφή διανύοντας έναν προσωπικό ανήφορο χωρίς προηγούμενο, με χαρακτηριστικό του τη συνεχή συμμετοχή του στα συντελούμενα και την αδιάλειπτη ενεργητική παρουσία του».
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όπως αναφέρθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπήρξε σπουδαίος Κρητικός, μεγάλος πολιτικός άνδρας και γνήσιος πατριώτης, που ανέπτυξε, για περισσότερα από 60 χρόνια, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, έντονη και πολύπλευρη πολιτική δραστηριότητα και συνδύασε το όραμα με τον ρεαλισμό, πίστεψε στις δυνατότητες αυτού του λαού και πέτυχε σε μέγιστο βαθμό την εθνική συμφιλίωση, ως ένας πολιτικός που γνώριζε ότι η δουλειά του πολιτικού, δεν είναι να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος, αλλά μακροπρόθεσμα χρήσιμος.
Για την προσωπική του σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο κ. Αυγενάκης είπε πως εκείνο που κράτησε και που έλεγε πολύ συχνά, ήταν η πολιτική του παρακαταθήκη: «Να αφήσουμε πίσω οι Έλληνες κάθε διχασμό, μίσος και λαϊκισμό που μας διασπά και που μας στερεί το μέλλον που αξίζουμε». Μάλιστα ο κ. Αυγενάκης μοιράστηκε μια κουβέντα από την τελευταία τους συνάντηση: «Όταν αναλάβει ο Κυριάκος, Πρωθυπουργός, να θυμάσαι ότι οι Κρητικοί θα πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί για άλλη μια φορά και θα σώσετε τη χώρα από τη λαίλαπα του λαϊκισμού, ενωμένοι. Εγώ δε θα ζω, αλλά όλοι σας, μαζί με τον Κυριάκο, να κάνετε καλό στον τόπο».
Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης αγωνίστηκε, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, για μια Ελλάδα υπερήφανη, στο κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων, ενώ ήταν ο πολιτικός του ρεαλισμού, της συνεννόησης, των ανοιχτών οριζόντων, που υπηρέτησε με συνέπεια τον ορθό λόγο, την αλήθεια, τις μεγάλες αλλαγές, συχνά κόντρα στο ρεύμα. «Τα τελευταία χρόνια, ο λαός είχε την ευκαιρία να τον δει χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς που είχαν έντεχνα και αδίστακτα ορθώσει γύρω του. Τον είδε να μεταπλάθει τη ΝΔ στα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών φιλελεύθερων κομμάτων, να δίνει μαθήματα κοινοβουλευτικού ήθους, να αγωνίζεται για την ομαλότητα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τον εκσυγχρονισμό και την κάθαρση στο δημόσιο βίο».
Μήνυμα του Προέδρου της ΝΔ
Σε μήνυμα του, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε στοιχεία του χαρακτήρα και των προσωπικών πολιτικών αρχών του πατέρα του: «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έλεγε ότι ο πολιτικός κρίνεται στο τέλος της πορείας του. Από το τι άφησε πίσω του και από το τι εξακολουθεί να συμβολίζει… Είχε μια περπατησιά περήφανη, αισιόδοξη και γενναία, και μπαίνει χωρίς αμφιβολία ανάμεσα στους μεγάλους αυτού του τόπου, ανάμεσα σε εκείνους που θέλησαν η Ελλάδα να βαδίσει στο δρόμο της ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της προόδου».
Για τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, είναι δύσκολο να ξεπεράσει τις μνήμες και τα συναισθήματα μιας και όπως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει: «…Όσο και αν ένα μέγεθος όπως εκείνος κρίνεται αποκλειστικά από την πολιτική διαδρομή του, για μένα είναι πάντα ο πατέρας μου».
Σύμφωνα με τον γιο του και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας η πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περισσότερο από όλα ήταν ένα μήνυμα θάρρους, γενναιότητας και πατριωτικής συνείδησης. Και όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε και διαβάστηκε στην εκδήλωση: «Ήθελε φυσική και ψυχική γενναιότητα να μπεις στην εθνική αντίσταση και να καταδικαστείς δυο φορές σε θάνατο, τα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής κατοχής. Ήθελε πατριωτική συνείδηση για να υπερβείς τα πάθη της εποχής και να παλέψεις για να αποφευχθεί ο εμφύλιος στην Κρήτη. Ήθελε βαθιά πιστή στην ελευθερία, το να υπερασπιστείς του έργο του μεγάλου Ηρακλειώτη Νίκου Καζαντζάκη, όταν αυτός αντιμετώπιζε επιθέσεις. Ήθελε πολιτικό θάρρος να λες αλήθειες, συχνά άβολες. Αλήθειες για την οικονομία που δικαιώθηκαν, Αλήθειες για τα εθνικά μας θέματα, κόντρα στο ρεύμα του δημαγωγικού λαϊκισμού. Ήθελε μεγάλη ψυχική γενναιότητα την ώρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη να μιλήσεις όχι κατά των αντιπάλων σου αλλά για την ανάγκη να προστατευθούν Δημοκρατία και οι θεσμοί».
Σχετικά με τη σχέση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τη γενέτειρα του Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως ήταν σχέση αγάπης ανεξίτηλη τόσο για τη γη όσο και για τους ανθρώπους. Αγάπη την οποία «μετάδωσε και σε εμάς, τα παιδιά του… Η έγνοια του για καθετί που απασχολούσε το νησί μας ήταν μεγάλη. Και οι παρεμβάσεις του για να προχωρήσουν αρκετά θέματα – ακόμα και όταν ο ίδιος είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική – ήταν πολλές… Προσπάθησε να τη θωρακίσει απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που ήξερε ότι θα αντιμετωπίσει το νησί μας στο μέλλον. Το νερό. Τις υποδομές με βασικότερο το Βόρειο οδικό άξονα. Το περιβάλλον. Τη βελτίωση ποιότητας ζωής των Κρητικών…. Είμαστε εδώ για να το συνεχίσουμε. Είμαστε εδώ για να κάνουμε την Κρήτη ακόμα καλύτερη, μια περιφέρεια πρότυπο για όλη την Ευρώπη».