Την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα προανήγγειλε ο Έλληνας ομόλογός του, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Ελλάδα για συνομιλίες ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Εντμάν Παναρίτι.

Όπως ενημέρωση ο κ. Αβραμόπουλος την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στις 8 Οκτωβρίου και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του συμβουλίου του ΟΗΕ, θα συγκληθεί για πρώτη φορά έπειτα από 19 μήνες, το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα πρέπει να αρθεί η απειλή του «casus belli» από την Τουρκία. «Δεν υπάρχουν για μας γκρίζες ζώνες. Αυτά είναι ξεκάθαρα. Ούτε συζήτηση ούτε παρερμηνεία δέχονται. Το ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση. Ας το καταλάβουν καλά αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα τηρεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και στο πλαίσιο της πολιτικής ισονομίας και ισοπολιτείας.

«Δεν πρέπει να μας φοβίζουν» οι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος.

Για το κυπριακό, ο υπουργός υπογράμμισε: «Η Κύπρος παραμένει εξαιρετική, κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση και η οικονομική κρίση δεν θα επηρεάσει καθόλου τη στάση μας». Χαρακτήρισε δε «σφάλμα στρατηγικό της Άγκυρας που δεν εκμεταλλεύτηκε την ΑΟΖ Κύπρου για την εξομάλυνση των σχέσεων της».