«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη, θα χειροτερέψει και πρέπει το εργατικό-λαϊκό κίνημα να συγκεντρώσει δυνάμεις ώστε να την αντιπαλέψει», ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ.
Ερωτηθείσα αν ορισμένες μορφές αγώνα «όπως κλείσιμο λιμανιών κλ.π.» έχουν απομακρύνει κόσμο, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «δεν αναγορεύουμε “στο Α και το Ω” ορισμένες μορφές πάλης, ωστόσο όσο οξύνονται τα προβλήματα, αντίστοιχες πρέπει να είναι και οι μορφές πάλης».
Η κ. Παπαρήγα τόνισε, ταυτόχρονα, ότι «οι μορφές πάλης από μόνες τους δεν προσφέρουν τίποτα, και το ζήτημα είναι στο περιεχόμενο και την κατεύθυνση της πάλης», ενώ πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, κάθε γειτονιά και κάθε χώρος δουλειάς, πρέπει να γίνει χώρος συγκέντρωσης δυνάμεων και ανταλλαγής απόψεων με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λαϊκή συμμετοχή».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «από μια πορεία στο κέντρο, μετράμε πολύ περισσότερο τις συνελεύσεις που πραγματοποιούνται στους χώρους δουλειάς», ενώ απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι «όταν οι αγώνες είναι υποταγμένοι στην επόμενη εκλογική μάχη και κουράζουν και απογοητεύουν».
Κληθείσα να σχολιάσει γιατί το ΚΚΕ δεν είχε εκλογικά οφέλη, η κ. Παπαρήγα σημειώνοντας πως πρωτεύον ζήτημα είναι να υπάρξει κίνημα παλλαϊκής αντεπίθεσης και κλιμάκωσης, είπε ότι «η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ είναι συνάρτηση της πορείας της λαϊκής πάλης».
«Ποτέ δεν είπαμε ψηφίστε το ΚΚΕ για να σας λύσουμε τα προβλήματα» είπε η κ. Παπαρήγα, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι «δεν πείσαμε προεκλογικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε δίκιο».
«Η όποια αδυναμία πειθούς δεν καθόρισε το αποτέλεσμα», ανέφερε η γγ του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «ο λαός πίστεψε στην δυνατότητα μιας καλύτερης διαχείρισης», και προσέθεσε πως «πουθενά δεν υπήρξε κυβέρνηση της αριστεράς που να άλλαξε την ροή των πραγμάτων».
Ερωτηθείσα αν το ΚΚΕ θα αλλάξει στρατηγική, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «θα αλλάζαμε στρατηγική, θα αλλάζαμε τα πάντα, αν η ΕΕ συντελούσε στην βελτίωση της ζωής των λαών, αν καταργείτο η καπιταλιστική κρίση, αν υπήρχε φιλολαϊκή διέξοδος».
«Η στρατηγική δεν επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά από τις αντικειμενικές εξελίξεις», τόνισε προσθέτοντας ότι πουθενά δεν «έπεσαν έξω» οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση η κ. Παπαρήγα είπε ότι το κεφάλαιο διεθνώς κινείται εκεί όπου όχι μόνο υπάρχει φθηνή εργατική δύναμη, αλλά και εκεί που υπάρχουν φθηνές πρώτες ύλες και εκεί όπου υπάρχει γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για παραπέρα εξάπλωσή του και εκτίμησε πως θα έλθουν και στην Ελλάδα επενδύσεις «όταν ο μισθός φθάσει στα 400 ευρώ, το ωράριο εργασίας γίνει ευέλικτο και ο εργαζόμενος μπει “στο γύψο”».
Ερωτηθείσα αν το ΚΚΕ θα εμποδίσει τις επενδύσεις, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «εμείς θα καλέσουμε τον λαό να κρατήσει τα υπολείμματα κατακτήσεων που του έχουν απομείνει, μας ενδιαφέρουν πολύ τα μέτρα ανακούφισης και δεν θέλουμε τον λαό εξαθλιωμένο, γιατί η εξαθλίωση, πέραν όλων των άλλων, οδηγεί και τις συνειδήσεις σε τέλμα».
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ είπε ότι «αυτή την στιγμή κυριαρχεί η άποψη για την διατήρηση της ΕΕ και της ευρωζώνης ως έχει, ωστόσο οι αντικειμενικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν και σε διάσπασή της».
Σχετικά με τις προτάσεις του Μάριο Ντράγκι ανέφερε ότι «και αυτή η πρόταση μορφή δανείου είναι, ενώ θα ωφεληθεί και η ΕΚΤ».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε τώρα την Αργεντινή, ώστε “αν σκάσει στα χέρια του” η έξοδος από το ευρώ να την “ντύσει” με αριστερό προφίλ», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.
Για το ενδεχόμενο εκλογών, η γγ του ΚΚΕ είπε ότι «το σύστημα έχει χαρτιά στα χέρια του» και εναλλακτικές μορφές και πρόσθεσε ότι «και το ΚΚΕ να κυβερνούσε αν δεν προχωρούσε σε κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, θα ήταν μια μορφή ΣΥΡΙΖΑ».
Όταν ρωτήθηκε για την ακροδεξιά, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «δεν μιλώ για ακροδεξιά, μιλώ για ναζιστική-φασιστική Χρυσή Αυγή, μιλώ για μπράβους της νύχτας που τους χρησιμοποιούν θύλακες του συστήματος που βρίσκονται στο πολιτικό σύστημα, -εκτός των κομμάτων- στην αστυνομία και στον στρατό, και οι οποίοι θα της δώσουν χρόνο για να κάνει την “βρώμικη δουλειά”».
Σημείωσε δε πως «ο κ. Δένδιας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο με νόμιμα μέσα, τα οποία όμως δεν είναι ικανά», τονίζοντας ότι «οι θύλακες του συστήματος είναι ισχυροί».
Τέλος, με αφορμή την αναστολή λειτουργίας, μετά από 73 χρόνια, του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και νοητική υστέρηση, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «δεν μπορεί να διακοπεί ούτε μια ημέρα η λειτουργία ενός τέτοιου σχολείου, και κανενός σχολείου και βεβαίως δεν μπορεί να διακοπεί η λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας».