Τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, όπως προβλέπονται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενέκρινε αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά από πολύωρη διακοπή για διαβουλεύσεις, το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, αίροντας ένα σοβαρό εμπόδιο για να προχωρήσει η συμφωνία, μετά και το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου. Τις συνταγματικές αλλαγές ψήφισαν 80 βουλευτές επί συνόλου 120, δηλαδή τα 2/3 της Βουλής, όσοι ακριβώς χρειάζονταν για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές. Η ψηφοφορία διεξήχθη μετά από 11 ώρες διακοπής της συνεδρίασης, στη διάρκεια των οποίων υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές κινήσεις, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ να καταφέρει να βρει τους οκτώ βουλευτές που χρειαζόταν από την αντιπολίτευση ώστε μαζί με τους 72 δικούς του βουλευτές να φτάσουν στον «μαγικό» αριθμό 80. Μετά την εξέλιξη αυτή, που σημειωτέον έρχεται λίγα 24ωρα μετά την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, που υπήρξε εκ των «αρχιτεκτόνων» της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για να περάσει η Συμφωνία και από το ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο του 2019. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η διαδικασία δεν τελειώνει εδώ, αλλά απεναντίας αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς θα χρειαστεί μία μακρά διαδικασία ψηφοφοριών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες συνταγματικές αλλαγές.
Καταγγελίες για εξαγορά βουλευτών
Αναταραχή προκάλεσαν νωρίτερα οι δηλώσεις που έκανε ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ, με δηλώσεις ενώπιον δημοσιογράφων. Όπως μετέδωσε το site των Σκοπίων republika.mk ο γενικός γραμματέας του VMRO-DPMNE καταγγέλλει ότι για προτάσεις χρηματισμού βουλευτών για να αποκτηθούν τα απαραίτητα 2/3 της Βουλής. Σύμφωνα με την καταγγελία του, «δύο εκατομμύρια προτάθηκαν σε έναν βουλευτή, ενώ σε άλλους δύο έγινε πρόταση ενός εκατομμυρίου αλλά και 250.000 ευρώ αντίστοιχα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μποσνιακόφσκι έσπευσε άμεσα να διαψεύσει τις καταγγελίες και σύμφωνα με το πρακτορείο Mia έγραψε ότι «ο Ζόραν Ζάεφ αρνείται κατηγορηματικά τις πράξεις που του αποδίδουν μέσω λανθασμένων δημοσιευμάτων του Kurir και του Republika και τα οποία μιλούν για δωροδοκίες και εκβιασμούς».
Το tweet του Πάνου Καμμένου
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Πάνος Καμμένος σε ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε τα εξής: «Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολες προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι».