Νέα συνάντηση θα έχει σήμερα με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, σε μια προσπάθεια να προσδιορισθούν οι περικοπές δαπανών 11,5 δισ. ευρώ για την διετία 2013 -2014.

Ο κ. Στουρνάρας έχει λάβει την εντολή από τους πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας να διαπραγματευτεί με τον προσφορότερο τρόπο ώστε να μην περιληφθούν στο διετές πρόγραμμα οριζόντια μέτρα.

Ακόμη, του έχει ζητηθεί να προτάξει στην διαπραγμάτευση την θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων για την βελτίωση των επιπέδων ρευστότητας στην οικονομία.

Πάντως, στις επαφές του με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ ο κ. Στουρνάρας δεν θα θέση θέμα επιμήκυνσης της εφαρμογής του προγράμματος ή εφαρμογής των μέτρων σε δύο φάσεις έως το 2016 (6+6 δισ. ευρώ), καθώς η διαπραγμάτευση για την χρονική επιμήκυνση και η βελτίωση των δανεικών όρων θα γίνει μετά την θετική αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδος από την τρόικα.

Σημειώνεται πως τα μέτρα θα πρέπει να αποκρυσταλλωθούν το αργότερο έως τα μέσα Αυγούστου. Από τις προσαρμογές στις συντάξεις, η κυβέρνηση προσδοκά στη διετία εξοικονόμηση 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ θα προέλθει από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, 400 εκατ. ευρώ από το πλαφόν στο ύψος των συντάξεων, 400 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ, 600 εκατ. ευρώ από την περικοπή στο εφάπαξ και εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από την περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ.

Παραλλήλως, το δημοσιονομικό όφελος από την μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, μέσω των μισθολογικών περικοπών στις ΔΕΚΟ, της μειώσεως του προσωπικού, το κλείσιμο φορέων και οργανισμών εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ .