Θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, συζήτησαν ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο επίτροπο για την Κινητικότητα και τις Μεταφορές Σιμ Κάλλας, στη συνάντηση που είχαν στη Λευκωσία, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπουργών Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών.
Σε δηλώσεις, μετά το πέρας της συνόδου, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο επίτροπο για την πρόοδο που υπάρχει σε σχέση με την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα και την προσπάθεια που γίνεται γι΄ αυτό από το Ταμείο.
Επίσης, συζήτησαν την προσπάθεια που η Ελλάδα κάνει προκειμένου να απεμπλακεί το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, όπου, όπως είπε ο υπουργός, η Επιτροπή θα κληθεί να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σε θέματα ανταγωνισμού, εσωτερικής αγοράς και πολιτικής μεταφορών. «Είδαμε πως θα μπορούσε οι σχετικές συζητήσεις να επιταχυνθούν», προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, συζητήθηκε το ζήτημα του ΟΣΕ, για το οποίο τόνισε πως υπάρχει βούληση από την πλευρά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της κυβέρνησης να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Ωστόσο, «υπάρχουν νομικά εμπόδια σε ζητήματα κρατικών ενισχύσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό να αντιμετωπισθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα θέματα αυτά, «ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την αποκρατικοποίηση».
Ο κ. Χατζηδάκης, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κυπριακή προεδρία της ΕΕ, τονίζοντας ότι το γεγονός αυτό έχει για τον ίδιο, αλλά και για όλους τους Έλληνες, «ιδιαίτερη συναισθηματική αξία και δείχνει πως όταν πιστέψουμε σε κάποιο στόχο, μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Ανέφερε ότι με ιδιαίτερη χαρά συναντήθηκε με τον υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου Ευθύμιο Φλουρέντζο, με τον οποίο συζήτησαν για τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας στον συγκεκριμένο τομέα και φυσικά για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως είναι η πρωτοβουλία ΒlueMed για την κοινή διαχείριση του εναερίου χώρου Ελλάδος, Κύπρου, Ιταλίας και Μάλτας. «Μια πρωτοβουλία που πρέπει να προχωρήσει και να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012», τόνισε.
Ο κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε επίσης με τον Κύπριο υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Νεοκλή Συλικιώτη.