Τη δέσμευση ότι θα εργαστεί, με όλες του τις δυνάμεις, για να γίνει το επανασυσταθέν υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑ-Θ) ένα χρήσιμο, παραγωγικό και αποτελεσματικό υπουργείο, ανέλαβε ο νέος υπουργός Θεόδωρος Καράογλου.
Ο κ. Καράογλου είχε σήμερα την πρώτη συνάντηση με τους εργαζόμενους στο υπουργείο και τους απηύθυνε φιλικό χαιρετισμό, καθώς η επίσημη ανάληψη καθηκόντων του υπουργού θα γίνει μετά την επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης με σχετικό προεδρικό διάταγμα.
«Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είναι και πάλι εδώ, στέλνει συμβολικό εθνικό μήνυμα και θα αποτελέσει τον πυρήνα της ανάπτυξης σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα» είπε ο κ. Καράογλου. Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποίησε την προεκλογική της δέσμευση, για επανασύσταση του ΥΜΑ-Θ. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η πρώτη ερώτηση που ο ίδιος είχε καταθέσει στη Βουλή, μετά τις εκλογές του 2009, ήταν η διαμαρτυρία για την κατάργηση του ΥΜΑ-Θ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ενώ ακολούθησε κοινή ερώτηση όλων των βουλευτών της ΝΔ από τη Β. Ελλάδα.
Ο υπουργός επισήμανε ότι η κατάργηση του ΥΜΑ-Θ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η μετατροπή του σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης συνοδεύτηκε από την απαξίωση της συγκεκριμένης κυβερνητικής δομής. Τόνισε ότι η επανασύσταση του ΥΜΑ-Θ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά δεν έγινε μόνο για συμβολικούς εθνικούς λόγους, αλλά και για ουσιαστικούς.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση το πλαίσιο λειτουργίας και οι αρμοδιότητες του ΥΜΑ-Θ, που, όπως είπε ο κ. Καράογλου, θα παρακολουθεί την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς στη Βόρεια Ελλάδα και θα ασχολείται με ζητήματα ανάπτυξης και την καθημερινότητα των πολιτών, επισημαίνει το ΑΜΠΕ. Ο υπουργός προγραμματίζει συνεργασίες με εκπροσώπους των τοπικών φορέων με στόχο την κατάρτιση της αναπτυξιακής ατζέντας για τη Μακεδονία και τη Θράκη.
Τον νέο υπουργό προσφώνησε ο γγ Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος παρατήρησε πως είναι ο πρώτος και ο τελευταίος γενικός γραμματέας, μετά την κατάργηση του ΥΜΑ-Θ το 2009 και τη μετεξέλιξη του σε Γενική Γραμματεία. Επισήμανε πως οι όποιες μετονομασίες θα είχαν νόημα, αν συνοδεύονταν από αρμοδιότητες για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αποκέντρωση και εξέφρασε την ελπίδα, αυτή τη φορά, το ΥΜΑ-Θ να αποκτήσει την ισχύ που απαιτεί η Μακεδονία και η Θράκη.
Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου από 20 εκατ. ευρώ μειώθηκε σε περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη αβεβαιότητα που βίωσαν οι εργαζόμενοι σε αυτό, καθώς υπήρχε ο φόβος για κατάργηση και της Γενικής Γραμματείας.