Στην ιδιαίτερη σημασία που έχει το επανασυσταθέν υπουργείο Ναυτιλίας στη διεθνή θέση της χώρας, αλλά και στον ιδιαίτερο ρόλο που αποκτά η ναυτιλιακή πολιτική, με την επαναφορά του Λιμενικού Σώματος στον ιστορικό του χώρο, αναφέρθηκαν ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης και ο υφυπουργός Γιώργος Βερνίκος, κατά τη σημερινή παραλαβή του νέου χαρτοφυλακίου τους, από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Γιάννη Στουρνάρα.

Η επανασύσταση του υπουργείου και η επαναφορά του λιμενικού στον φυσικό του χώρο, όπως τόνισαν οι ομιλητές, ήταν πάγιο αίτημα της ναυτιλιακής κοινότητας που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

«Η ναυτιλία είναι ένας τομέας εθνικής υπεροχής που μπορεί ομαλά, με σιγουριά, γρήγορα και με αποφασιστικότητα, να μας οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση και να επιστρέψει στον τόπο την πολυπόθητη ανάπτυξη», υπογράμμισε ο υπουργός απευθύνοντας κάλεσμα προς τους εκπροσώπους της ναυτιλιακής οικογένειας, τους πλοιοκτήτες, τους ναυτικούς και τους ναυτεργάτες, για ανοιχτή και έντιμη συνεργασία.

Ο κ. Μουσουρούλης είπε ότι αισθάνεται τιμή -καθώς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα αναλαμβάνει την ευθύνη αυτού του ιστορικού υπουργείου- αλλά και δέος απέναντι στις απεριόριστες δυνατότητες του κλάδου. Αναφερόμενος στο εθνικό νηολόγιο είπε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει την ανταγωνιστικότητά του, ενώ για την ποντοπόρο ναυτιλία είπε ότι θα αξιοποιηθεί για την αναβάθμιση της διεθνούς εκπροσώπησης της χώρας.

Ο κ. Μουσουρούλης, κλείνοντας την ομιλία του, ζήτησε τη συνεργασία όλων των φορέων της ναυτιλίας προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η καλή λειτουργία της ελληνικής ακτοπλοΐας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Θα δώσουμε μικρές και μεγάλες μάχες για να πετύχουμε μικρές και μεγάλες νίκες».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Βερνίκος είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα υπουργείο που να είναι αντάξιο των ελληνικών θαλασσών, της παράδοσής μας, της ναυτοσύνης των ναυτεργατών, των εφοπλιστών και όλου του κόσμου που κινείται και ζει γύρω από τη ναυτιλία.

Αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, ο λαός μας περνάει δύσκολες ώρες. Προσέθεσε ότι για πρώτη φορά ένας ενεργός επιχειρηματίας ασκεί ταυτόχρονα και υπουργικά καθήκοντα. «Το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός και θα συνεργαστώ στενά με τον νέο υπουργό προκειμένου να αισθανθεί ξανά ο λαός την ελπίδα που έχει ανάγκη», τόνισε ο κ. Βερνίκος.

Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας τη «σκυτάλη», είπε ότι ναυτιλία είναι μεγάλη δύναμη για την Ελλάδα και τα θέματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία είναι πολύ σοβαρά. Προσέθεσε όμως ότι οι δυνατότητες και οι προκλήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες, καθώς μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν ότι η συμβολή της ναυτιλίας στο ελληνικό προϊόν και στην απασχόληση μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί.