Με συγκρατημένη αισιοδοξία, χωρίς να παραβλέπεται το τιτάνιο έργο που έχει μπροστά του ο νέος πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνησή του, βλέπουν οι Αμερικανοί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προοπτικές που διαγράφονται.
Η ορκωμοσία του κ. Σαμαρά στην πρωθυπουργία της χώρας, ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, η αναμενόμενη αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων και οι επικείμενες διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούν και σήμερα σημείο αναφοράς στα αμερικανικά ΜΜΕ.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους πρωταρχικούς στόχους της νέας κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ελαφρυνθούν τα βάρη που υφίσταται ο ελληνικός λαός, όπως επισημαίνεται σε αρκετές αναλύσεις και ανταποκρίσεις.
Μεταξύ άλλων, σημειώνονται οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού Οικονομικών, Λαέλ Μπρέιναρντ, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ για να συνεργαστούν με την κυβέρνηση Σαμαρά, με σκοπό την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, επισημαίνεται η δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, ότι η Ελλάδα έκανε ένα «σημαντικό βήμα», όπως είπε, με τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα, επιθυμούμε να δούμε την Ελλάδα να συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, ιδιαίτερα με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, ώστε να πετύχει επιπλέον πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε και να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται».
Η «New York Times», σε δημοσίευμά της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, τονίζεται η «δύσκολη συγκυρία» κατά την οποία αναλαμβάνει ο Αντ. Σαμαράς τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, εν μέσω της κρίσης και μιας μακράς περιόδου αδράνειας, όπως αναφέρεται, που αποσταθεροποίησε περαιτέρω την ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία.
Επίσης, με την ελληνική οικονομία σε στασιμότητα και με τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην έχουν ακόμη αποφασίσει για τη μοίρα της χώρας, ο φιλοευρωπαίος κ. Σαμαράς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γνωστός για το πείσμα και την τακτικιστική του επιδεξιότητα, καταλαμβάνει την εξουσία χωρίς να διαθέτει πολλά περιθώρια ελιγμών και πολλές δυνατότητες για την ανακούφιση των Ελλήνων.
Στην ανταπόκριση από την Αθήνα φιλοξενούνται απόψεις αναλυτών, καθηγητών και συνεργατών του κ. Σαμαρά, όπως του βουλευτή και στενού του συνεργάτη, Χρύσανθου Λαζαρίδη, σχετικά με την προσωπικότητα και το πολιτικό υπόβαθρο του νέου πρωθυπουργού της χώρας.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι ο νέος ρόλος του Α. Σαμαρά απαιτεί αξιοσημείωτη πολιτική ευελιξία, ικανή να αποσπάσει επαρκείς παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες στην χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας, ώστε να καταπραΰνει την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και για να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε μια σκληρωτική οικονομία και ένα δυσλειτουργικό κράτος, για να πεισθεί η Γερμανία και οι υπόλοιποι πιστωτές της χώρας για τη συνέχιση της χρηματοδότησης.
Η «Wall Street Journal» καταγράφει τις εξελίξεις με το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία του Α. Σαμαρά, η οποία αναλαμβάνει την αποστολή υλοποίησης του σχεδίου διάσωσης, όπως αναφέρει, προβάλλοντας τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά μετά την ορκωμοσία του και την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ, όπως επισημαίνεται, κύρια αποστολή της νέας κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, μετά από μια μακρά περίοδο πολιτικής παράλυσης.
Επίσης, τονίζεται ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει μέτρα για δημοσιονομικές περικοπές ύψους 11,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πιστωτών, τα οποία θα μπορούσαν να οξύνουν περεταίρω τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινής γνώμης.
Η «Washington Post» αναφέρει ότι η νέα συμμαχική κυβέρνηση του Α. Σαμαρά θα αναλάβει να συμφιλιώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας με τις εντεινόμενες αντιδράσεις των Ελλήνων πολιτών.
Όπως υποστηρίζεται, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Αριστερά, δίνει ένα τέλος σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και απομακρύνει τον κίνδυνο αποχώρησης ή αποπομπής από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν μια σειρά κρίσιμων συναντήσεων την τρέχουσα και επόμενη εβδομάδα στη Ρώμη, το Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, από τα προβλήματα της Ισπανίας και της Ιταλίας έως την συνολική αναθεώρηση των οικονομικών σχέσεων στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες που αναμένεται να κορυφωθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη που θα εποπτεύει ένα ενιαίο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως υποστηρίζεται, οι πιο σημαντικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας. Δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί η ημερομηνία άφιξης, αλλά αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα.
Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη υλοποιήσει βασικές δεσμεύσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές περικοπές και άλλες μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι επόμενες καταβολές των δόσεων τού δανείου, θα πραγματοποιηθούν μετά τις συνομιλίες με την τρόικα.