Την διαφωνία του ΚΚΕ επί του νομοσχεδίου για τον θεσμό της υιοθεσίας και αναδοχής, καθώς και επί της επίμαχης διάταξης που δίνει τη δυνατότητα αναδοχής σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, υπογράμμισε η πρώην γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.
Ταυτόχρονα, κατηγόρησε τη κυβέρνηση για πολιτικές απάτες, ενώ της καταλόγισε ότι προωθεί την ιδιωτικοποίηση και τον επαγγελματία ανάδοχο, σε ένα τόσο λεπτό κοινωνικό θέμα που έχει να κάνει με παιδιά.
«Εμείς δεν φοβόμαστε και δεν σεβόμαστε το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό δικαστήριο», ανέφερε η κ. Παπαρήγα.
«Η κυβέρνηση, με περίσσια ικανοποίηση και αυταρέσκεια ισχυρίζεται ότι έφερε ένα νομοσχέδιο που κάνει προσπάθεια να μειώσει τη σπατάλη χρόνου για την υιοθεσία και την αναδοχή. Ευχόμαστε να το πετύχετε. Όμως κριτήριο της τεκνοθεσίας είναι μόνο η οικονομική κατάσταση του ενδιαφερόμενου και το πορτοφόλι του. Δημιουργείτε τον εμπορευματικό θεσμό του επαγγελματία ανάδοχου που πληρώνεται, θεσμό με τον οποίο το ΚΚΕ δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετο ενώ δεν αναγνωρίζετε το γονεϊκό δικαίωμα σε ένα ζευγάρι με χαμηλά οικονομικά. Λειτουργείτε με τον ίδιο τρόπο και μεθοδολογία των ιδιωτικοποιήσεων, όπως μ’ αυτά που κάνατε με τη ΔΕΗ. Τον τελικό ρόλο έχει ο πιστοποιημένος κοινωνικός λειτουργός, που βεβαίως πρέπει να έχει γνώμη, αλλά όχι να καταργείται η έννοια της συλλογικότητας», ανέφερε η κ. Παπαρήγα σημειώνοντας ότι ο ατομικός κοινωνικός λειτουργός, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει «φακελάκι».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ακόμα, έκανε λόγο για «δύο πολιτικές απάτες της κυβέρνησης»: η πρώτη όπως είπε, αφορά τις κατηγορίες στελεχών της κατά του ΚΚΕ, ότι στο δίλημμα «οικογένεια ή ίδρυμα» είναι με το ίδρυμα – και η δεύτερη ότι επιστρατεύει ατεκμηρίωτες επιστημονικές μελέτες σε αυτά τα λεπτά κοινωνικά θέματα, στα οποία υπάρχουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.
«Το ΚΚΕ λέει ανεπιφύλακτα ναι στην οικογένεια, όμως με προϋποθέσεις και όχι γενικά και ανεξέλεγκτα οικογένεια», υπογράμμισε ενώ επέκρινε «την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα όλες οι δομές και τα ιδρύματα με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων».
«Δεν λαμβάνονται υπόψη σημαντικές αντιλήψεις στο θεσμό της οικογένειας και τις θετικές εξελίξεις στη παιδαγωγική αντίληψη του παιδιού. Βάλατε ένα δίλημμα οικογένεια ή ίδρυμα, που δεν απαντά όμως στην συνθετότητα του προβλήματος», υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα τονίζοντας ότι το κόμμα της είναι κάθετα αντίθετο στην επαγγελματική αναδοχή.