«Το νομοσχέδιο για τον θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής επιχειρεί να δώσει τέλος σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία, που τρέφει το εμπόριο βρεφών. Παράλληλα, γεφυρώνει την επιθυμία των παιδιών που θέλουν να βρουν οικογένεια και των ζευγαριών που θέλουν να προσφέρουν αγάπη» τόνισε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Η κ. Φωτίου εμφανίστηκε έντονα επικριτική κατά όσων αντιδρούν στη δυνατότητα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανοίξει έναν δρόμο με ίσα δικαιώματα για όλους τους Έλληνες πολίτες.
«Το άρθρο 8 ανέδειξε την άγνοια για το τι είναι η αναδοχή. Η άποψη 64 ακαδημαϊκών ειδικών επιστημόνων για την ψυχική υγεία διαβεβαιώνουν με όλες τις έρευνές τους ότι η συγκρότηση φύλου του παιδιού δεν εξαρτάται από τον σεξουαλικό προσανατολισμό του αναδόχου» επεσήμανε η υποπυργός και πρόσθεσε:
«Ανέδειξε ακόμα τον φόβο για τον άλλον που δεν ξέρουμε, φόβο που καταπολεμάται μόνο με τη γνώση και έτσι σπάει η ομοφοβία και ο ρατσισμός. Η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ανοίξει έναν δρόμο για τους Έλληνες πολίτες», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η υπουργός Εργασίας μίλησε ακόμα για την ανάγκη «να είμαστε σώφρονες και τολμηροί» απέναντι σε κάθε κοινωνικό αποκλεισμό, τόνισε ότι με το άρθρο 8 γίνεται ένα βήμα προς τα εμπρός και προανήγγειλε σύντομα την κατάθεση νομοσχεδίου για τα ιδρύματα φιλοξενίας.
«Ούτε άτολμο ούτε παράτολμο είναι. Θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα μέσα στο 2018. Με την εθνική στρατηγική τής αποϊδρυματοποίησης και με τον νέο νόμο για τα ιδρύματα φιλοξενίας της χώρας, που θα έρθει σύντομα, στέλνουμε ένα μήνυμα. Κανένα παιδί στα ιδρύματα. Ανοίξτε την αγκαλιά σας να τα υποδεχθείτε και να αλλάξετε και εσείς μέσα από αυτά» υπογράμμισε.
Ακολούθως επικαλέστηκε επιστημονικές απόψεις που συγκλίνουν -όπως είπε- στην άποψη ότι «κάθε μέρα που περνά ένα παιδί σε ίδρυμα είναι επιζήμιο για την ψυχική και νοητική του υγεία και αυτές οι βλάβες το συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή».
Έμφαση έδωσε η κ. Φωτίου στην επιτάχυνση των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής, τονίζοντας ότι θα υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος για το κάθε παιδί και κανένα δεν θα δίνεται χωρίς την κατάρτιση και ανάρτηση του φακέλου στα ηλεκτρονικά μητρώα.
«Όταν ενηλικιωθεί το παιδί και επιθυμεί να βρει τις ρίζες του, θα έχει άμεση πρόσβαση στο ηλεκτρονικό μητρώο» τόνισε.