«Ποιος θα τρομάξει, πρώτος, πιο πολύ; Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζουν Ευρώπη και Ελλάδα. Κι αν ο στόχος της συζήτησης για σχέδια εκτάκτου ανάγκης στις χώρες της ευρωζώνης, εν όψει ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι να τρομοκρατηθούν οι Ελληνες και να παραμείνουν εντός, φαίνεται ότι αυτή η στρατηγική έχει αποτέλεσμα», γράφει ο Λάρι Ελιοτ στον Guardian.
«Η επόμενη φάση της μπλόφας, αν πρόκειται πράγματι για μπλόφα, θα είναι το καρότο, που θα ακολουθήσει μετά το μαστίγιο. Θα ακουστούν, ίσως, κάποια πράγματα υπέρ μιας χαλάρωσης των όρων του μνημονίου ως μέρος μιας πανευρωπαϊκής επιχείρησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Αλλά όχι ακόμη. Οι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν τον Ιούνιο, και είναι νωρίς για να σταματήσει ο πόλεμος της προπαγάνδας. Εξ ου και η έκθεση από την Bundesbank που λέει ότι μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ θα ήταν «διαχειρίσιμη». Εξ ου και η διαρροή στο Reuters ότι μέλη της ευρωζώνης καταστρώνουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στις δικές τους οικονομίες.
Οι μπλόφες, όμως, μπορεί να είναι επικίνδυνες, ιδίως όταν το ρίσκο είναι τόσο υψηλό όσο σήμερα. Ένας κίνδυνος είναι ότι η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας θα οδηγήσει τις αγορές σε απόλυτο πανικό, κάτι που θα κλιμακώσει τις ήδη μεγάλες πιέσεις στις εύθραυστες τράπεζες της Ευρώπης.
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να μην αλλάξει τίποτε, ακόμη και αν οι έλληνες ψηφίσουν υπέρ των κεντρώων κομμάτων που στηρίζουν το πρόγραμμα της λιτότητας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σε βαθιά ύφεση, και θα πρέπει ακόμη να εφαρμόσει ένα σχέδιο διαρθρωτικής προσαρμογής που έχει αποτύχει. Η ώρα της κρίσεως θα έχει πάρει απλώς αναβολή.