Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατόρθωσε να επιβάλει το θέμα των ευρωομολόγων στον ευρωπαϊκό διάλογο για την οικονομική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της χθεσινής άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, παρά την αντίθεση της καγκελαρίου της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας δήλωσε σήμερα ότι η συζήτηση για την θέσπιση ευρωομολόγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά πλέον το χρονοδιάγραμμα και όχι το θέμα επί της αρχής. «Το θέμα πλέον δεν είναι αν θέλουμε ή όχι, αλλά αν θέλουμε αμέσως», δήλωσε ο Μπερνάρ Καζνέβ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.
Για τα ευρωομόλογα τόνισε ότι, «υπάρχουν δύο προσεγγίσεις.
Η προσέγγιση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δεν αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο αυτό εδώ και μόλις λίγες εβδομάδες και η οποία πλέον λέει “γιατί όχι στο τέλος μίας διαδικασίας ανάταξης των δημοσιονομικών των υπερχρεωμένων χωρών” και έπειτα από μία διαδικασία πολιτικής ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης;», δήλωσε ο γάλλος υπουργός.
«Και η προσέγγιση του Φρανσουά Ολάντ που λέει ας τα θεσπίσουμε αμέσως διότι αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ας χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο ως καταλύτη για την διαδικασία ολοκλήρωσης», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας έφθασε στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αποφασισμένος να προωθήσει το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων, που αποτελούν μία μορφή αμοιβαιοποίησης του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
Η γερμανίδα καγκελάριος διατήρησε την αντίθεσή της, συνεπικουρούμενη από τη Φινλανδία, την Ολλανδία και τη Σουηδία, ωστόσο ο Φρανσουά Ολάντ επέμεινε στις θέσεις του και ζήτησε το θέμα των ευρωομολόγων να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της 28ης και 29ης Ιουνίου. Στο θέμα αυτό έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρώτη προώθησε την ιδέα των ευρωομολόγων, καθώς και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι.
«Η πλειοψηφία των χωρών έχει ταχθεί υπέρ των ευρωομολόγων, ακόμη και χώρες που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ, όπως η Βρετανία», επεσήμανε ο Μάριο Μόντι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ εισήλθαν στη συζήτηση την Τρίτη υιοθετώντας τη θέση ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να δράσουν θετικά στην κρίση της ευρωζώνης.
Ο Φρανσουά Ολάντ απέσπασε επίσης έναν οδικό χάρτη: ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τον Ιούνιο εισήγηση κατά τα κυριότερα στάδια με στόχο «την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης». Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ευρωομόλογα, σε μακροπρόθεσμη προοπτική, περισσότερο ολοκληρωμένη επιτήρηση των τραπεζών και ένα κοινό σχήμα εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι η εισήγηση αυτή θα καταρτισθεί «σε στενή συνεργασία» με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Θα συνίσταται στον καθορισμό μίας μεθόδου και των σταδίων…Το ταμπού των ευρωομολόγων έσπασε, υπάρχει μία ανανέωση της δυναμικής, μένει να γραφεί το σενάριο.
Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε καλό παιγνίδι: γνωρίζει τι θέλει και γνωρίζει ότι δεν πρέπει να πάει πολύ μακριά. Θέλει μία προοπτική», δήλωσε πηγή στις Βρυξέλλες.
«Η συζήτηση για τα ευρωομόλογα ξεκίνησε πάλι», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το ανεπίσημο δείπνο έδωσε επίσης στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων την ευκαιρία να συζητήσουν τρόπους για την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, όπως η αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία είναι πιθανόν να οριστικοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, η διάθεση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων ή η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Έπειτα από τέσσερις ώρες συνομιλιών για την ανάπτυξη, οι 27 επικεντρώθηκαν στο θέμα της Ελλάδας και συμφώνησαν επί μίας δήλωσης που διαβάσθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και στην οποία διατυπώνεται η επιθυμία «να παραμείνει η Ελλάδα την ευρωζώνη και να τηρήσει τις δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει.