«Καλύψαμε ένα τεράστιο κενό πολλών ετών σε μία Κοινωνική Ασφάλιση που ποτέ δεν είχε τα χαρακτηριστικά που όφειλε να έχει. Ήταν ένας μηχανισμός τής αποφυγής, ενώ θα πρέπει να είναι το αντίθετο, δηλαδή ένας χώρος αλληλεγγύης από όλους για όλους».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στις εργασίες του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στην Τρίπολη.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «με την πολιτική που ακολουθείται στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης κατέστη δυνατόν αντί για ελλείμματα να υπάρχουν πλεονάσματα» και εξήγησε ότι «αυτό οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης, στο ίδιο το σύστημα που μείωσε τη δαπάνη του κάθε επιχειρηματία ως προς το ποσό που κατέβαλε για εισφορές, και το οποίο οδήγησε σε μία αύξηση της εισπραξιμότητας».
Σύμφωνα με τον Τάσο Πετρόπουλο, «η αύξηση των εσόδων στους ελεύθερους επαγγελματίες ξεπερνά το 3% ως πραγματικό ποσοστό, ενώ παράλληλα είχαμε και μία αύξηση της συμμετοχής στην κοινωνική ασφάλιση από το χώρο των επαγγελματιών, κατά 23.500 άτομα». Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό σημείο, «αυτό δεν συνέβη ποτέ στο παρελθόν σε συνθήκες που είχαμε μία διαρκή πτώση των δεδομένων και των στόχων, και τώρα έχουμε μια θετική αντιστροφή».
Σχετικά με τα στοιχεία που αφορούν στην εισπραξιμότητα του συστήματος, ο Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι «είναι ιδιαιτέρως θετικά σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που οφείλεται και στην αρχιτεκτονική του συστήματος, αλλά και στην εμπιστοσύνη που επανέρχεται στους πολίτες για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς και στις δυνατότητες που βελτιώνονται για τη συμμετοχή τους».
Ο υφυπουργός εξήγησε ότι «αυτή η ανατροφοδότηση εμπιστοσύνης και αναχρηματοδότησης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης θα επιβεβαιωθεί και με τη ρύθμιση οφειλών που ξεκίνησε πριν από τρεις βδομάδες». «Είμαστε αισιόδοξοι» συνέχισε «ότι κι εκεί θα έχουμε καλά αποτελέσματα, άρα αύξηση εσόδων, καθώς στις πρώτες τρεις μέρες (σ.σ. που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα) είχαμε περίπου 5.000 αιτήσεις, από τις οποίες ήδη 2.5000 έχουν γίνει αποδεκτές». Αυτή τη δυνατότητα συνέχισε, «πρέπει να αξιοποιήσει και ο αγροτικός πληθυσμός καθώς πάνω από 150.000 αγρότες έχουν οφειλές που φτάνουν μέχρι 3.000 ευρώ και ως εκ τούτου με 36 δόσεις τούς δίνεται η δυνατότητα να καλύψουν αυτή την οφειλή».
Στη συνέχεια ο Τάσος Πετρόπουλος ανέφερε ότι «θα αναπτυχθούν σε όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών -και είναι αρκετά δύσβατες περιοχές ιδίως στον ορεινό όγκο της Πελοποννήσου- υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τους πολίτες για θέματα κοινωνικής ασφάλισης».
Όπως προσέθεσε, «μετά από δύο χρόνια, η δημόσια διοίκηση θα έχει πρότυπο για τις νέες λειτουργίες την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα είναι ο χώρος της άμεσης εξυπηρέτησης και κάλυψης όλων των πολιτών».