Με 155 ψήφους υπέρ, 56 ψήφους κατά και 3 ψήφους «παρών» ψηφίστηκε η τροπολογία για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του 2011 και των δύο δόσεων του 2012 της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.
Κύριο χαρακτηριστικό της ονομαστικής φανερής ψηφοφορίας που είχε ζητήσει το ΛΑΟΣ είναι οι απουσίες 86 βουλευτών. Την τροπολογία καταψήφισαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, της Κοινωνικής Συμφωνίας και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής και Ιωάννης Ζιώγας.
Από το ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν οι Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Άννα Νταλάρα και Όλγα Ρενταρή Τέντε, ενώ μεταξύ των «ηχηρών» απουσιών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ήταν των Γιάννη Ραγκούση, Βάσως Παπανδρέου, Θεόδωρου Πάγκαλου και Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Σωκράτη Ξυνίδη, Άρη Σπηλιωτόπουλου, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Όλγας Κεφαλογιάννη και Φωτεινής Πιπιλή.
Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι πολιτικοί αρχηγοί Γιώργος Καρατζαφέρης, Ντόρα Μπακογιάννη και Πάνος Καμμένος «ξιφούλκησαν» κατά της τροπολογίας, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει. Ειδικά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας με το οποίο συνηγόρησαν οι κ.κ. Καρατζαφέρης και Καμμένος.
Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε και ο Πάνος Καμμένος που χαρακτήρισε προκλητική την τροπολογία, θέση που όπως είπε μετέφερε και σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τον υπαινιγμό ότι η πρόταση της αντισυνταγματικότητας τέθηκε από την κυρία Μπακογιάννη «όχι για λόγους ουσίας αλλά επί τη βάσει των δημοσκοπήσεων του Σαββατοκύριακου», διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.
Το αίτημα ψηφοφορίας επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αντιπρόεδρο του Σώματος Τάσο Κουράκη με το σκεπτικό ότι ο Κανονισμός της Βουλής επιτάσσει το αίτημα αντισυνταγματικότητας να υποβληθεί στην συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, δηλαδή, από την περασμένη Παρασκευή.
Πριν από τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας, πήραν το λόγο και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων με τον Νίκο Δένδια (ΝΔ) να δηλώνει σύμφωνος με όσα είπε στη συζήτηση το υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και να επισημαίνει ότι «η χώρα είναι σε δύσκολη περίοδο και το τελευταίο που χρειάζεται είναι οι υποκριτικές φωνές από πρόσωπα που παριστάνουν ότι προήλθαν από παρθενογένεση».
Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν αφορά το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ο Σπύρος Χαλβατζής διευκρινίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει ρυθμίσει τις δανειακές του υποχρεώσεις ακόμη και με την παραχώρηση υποθήκης. Κατήγγειλε όμως όσους επικρίνουν σήμερα την κρατική επιχορήγηση ότι δεν λένε λέξη για τις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.
«Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε μείωση της επιχορήγησης αλλά δεν εισακούστηκε. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν και άλλοι που θα διαφοροποιηθούν, πλην του κ. Ραγκούση», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.
Ξεκάθαρο «όχι» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας παρατηρώντας ότι η Βουλή ψηφίζει τροπολογία για το ανεκχώρητο της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων αλλά δεν κάνει το ίδιο για τους δανειολήπτες.
«Ντροπή, να ψηφίζει σήμερα η Βουλή μια τέτοια τροπολογία», προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Αμοιρίδης και υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη συνεισφορά αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σύστημα θα ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρήστος Ζώης και να ψηφιστούν με επείγουσες διαδικασίες οι προτάσεις που είχε κάνει ο κ. Γιαννίτσης για την αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδότησης των κομμάτων.