«Σε 9,8 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό ομολόγων που έχουν εκδοθεί από ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και επιβαρύνει με την εξυπηρέτησή του την κεντρική κυβέρνηση», ενημερώνει ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με επιστολή του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης.

Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομικών, «το σύνολο των προαναφερομένων ομολόγων συμμετέχει στη διαδικασία της εθελοντικής ανταλλαγής (PSI).

Συγκεκριμένα, ποσό 3,035 δισ. ευρώ αφορά ομόλογα που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο και σε αυτά η ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης (CACs) γίνεται μέσα από τις συνελεύσεις των ομολογιούχων. Για το υπόλοιπο ποσό (6,765 δισ.), που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο, έχει προβλεφθεί η διαδικασία της ανταλλαγής».

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μανούσος Ντουκάκης, ζητώντας να ενημερωθεί «γιατί εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, σειρά ομολόγων των ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ) και 4 σειρές Διεθνών Ελληνικών Ομολόγων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να εξαιρέσει από το κούρεμα ομόλογα των μικροομολογιούχων-μικροκαταθετών».