«Διάφορες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας» εντοπίζει η Ετήσια Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Οικονομικού Έτους 2009 η οποία παραδόθηκε την Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο.
«Κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2009 διαπιστώθηκαν από τα αρμόδια όργανα του Ελεγκτικού Συνεδρίου διάφορες παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας (εκτενής αναφορά γίνεται στο τρίτο μέρος της Έκθεσης), πολλές από τις οποίες είναι παρόμοιες με εκείνες που είχαν επισημανθεί στις ετήσιες εκθέσεις των προηγουμένων ετών» σημειώνεται στις γενικές παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου .
Σύμφωνα με το Βήμα, η Έκθεση στέκεται μεταξύ άλλων στην «επιτακτική ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, με έμφαση στις ΔΟΥ, που εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά εισπράξεων έναντι των βεβαιωθέντων εσόδων».
Οι σημαντικότερες από τις παραβάσεις αναφέρονται στα εξής κυρίως θέματα:
-Εσοδα. Τα καθαρά εισπραχθέντα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, εξαιρουμένων των πιστωτικών, ανήλθαν το οικονομικό έτος 2009 στο ποσό των ευρώ 50,58 δισ. ευρώ το οποίο αντιπροσωπεύει το 21,30% του ΑΕΠ έναντι πρόβλεψης διαμόρφωσης στο 25,3% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα, να υπολείπονται των προβλέψεων του Προϋπολογισμού κατά 24,98%. Τα φορολογικά έσοδα (άμεσοι και έμμεσοι φόροι) κάλυψαν το 28,75% των συνολικών εσόδων ενώ αντιστοιχούν στο 18,86% του ΑΕΠ έναντι στόχου 25,2% του Προϋπολογισμού, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του προηγούμενου οικονομικού έτους 2008 κατά 5,59%. Η υστέρηση έναντι των προβλέψεων εντοπίζεται κυρίως στα φορολογικά έσοδα (άμεσους και έμμεσους φόρους), τα οποία και αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων του Προϋπολογισμού. Επισημαίνεται ότι, η συρρίκνωση των φορολογικών εσόδων είναι μεγαλύτερη αυτής του ΑΕΠ. Η υστέρηση εντοπίζεται κυρίως στο φόρο εισοδήματος, στους άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών που πρέπει να εισπραχθούν, στο ΦΠΑ καθώς και στους φόρους συναλλαγών και κατανάλωσης.
-Δαπάνες. Τα προϋπολογισθέντα έξοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζουν απόκλιση σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού κατά 47,47%. Η απόκλιση οφείλεται κυρίως σε δαπάνες που είτε δεν είχαν προβλεφθεί καθόλου στον Προϋπολογισμό, είτε πραγματοποιήθηκαν καθ’ υπέρβαση των προβλέψεων. Επρόκειτο κυρίως για πληρωμές τόκων και χρεωλυσίων βραχυπρόθεσμου δανεισμού, δαπάνες τακτοποίησης υποχρεώσεων από προγράμματα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και επιχορηγήσεις προς ασφαλιστικούς οργανισμούς. Μέρος αυτών των παραπάνω πληρωμών καλύφθηκαν με τη μεταφορά πιστώσεων από τον Κ.Α.Ε. 5151, ο οποίος με τη σειρά του είχε αυξηθεί με πιστώσεις που προέρχονταν από πιστωτικούς τίτλους, δηλαδή, δημόσιο δανεισμό.