Μόνο στην περίπτωση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής ή αν ζητηθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αν έχει εξουσιοδοτηθεί να ερευνήσει το θέμα θα ήταν δυνατό να κατατεθεί ο πλήρης φάκελος της υπόθεσης των καταγγελιών των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.
Αίτημα να τεθεί σε γνώση της Βουλής η σχηματισθείσα δικογραφία και η αλληλογραφία του υπουργού Δικαιοσύνης με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας για το θέμα, είχαν υποβάλει, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαρία Κυριακοπούλου και Λάμπρος Μίχος με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Στην έγγραφη απάντησή του όμως ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει: «αν και συμμερίζομαι απολύτως την ικανοποίηση του αιτήματος, σας γνωρίζω ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι δυνατό αυτό να ικανοποιηθεί, επειδή περιέχει και ένορκες καταθέσεις μαρτύρων».
Ο κ. Παπαϊωάννου επισημαίνει εξάλλου ότι «κατάθεση μόνο μέρους του φακέλου, χωρίς τις ένορκες καταθέσεις, δεν θα απεικόνιζε την πραγματική κατάσταση, εκτός του ότι θα μπορούσε να δεχθεί κριτική για μεροληπτική επιλογή σχετικών εγγράφων.
Ο υπουργός υπενθυμίζει ωστόσο ότι «ο πλήρης φάκελος μπορεί να κατατεθεί μόνο στο πλαίσιο εξεταστικής επιτροπής ή αν ζητηθεί από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με βάση συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 43 παρ. Α, 146 και 147 του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων».
Ερώτηση για τις συνθήκες παραίτησης των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη είχε καταθέσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο βουλευτής ζητούσε να ενημερωθεί με τίνος απόφαση και ευθύνη η κυβέρνηση ετοίμασε σχέδιο νόμου με το οποίο προωθείται η αντικατάσταση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, ποιες υποθέσεις χειρίζονται ως σήμερα οι εν λόγω εισαγγελείς και σε ποιο στάδιο βρίσκονται και πως σχολιάζει η κυβέρνηση τις καταγγελίες που περιελήφθησαν στην επιστολή παραίτησης των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη.
«Ποτέ δεν συζητήθηκε από την κυβέρνηση η αντικατάσταση των δύο Εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη», αναφέρει στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτει όμως ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για νομοθετικές αλλαγές, που ως γνωστόν τις τελικές αποφάσεις έχει η Βουλή» και ότι «η σχετική για το θέμα αυτό συζήτηση, ανήκει στη σφαίρα της παραπολιτικής».
Στο αίτημα του κ. Παπαδημούλη να ενημερωθεί για τις υποθέσεις που χειρίζονται οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώνει ότι στις 19 Ιανουαρίου ζητήθηκε με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διαθέσει το συντομότερο δυνατό στοιχεία σχετικά με τα διαλαμβανόμενα στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπάρξει απάντηση στη Βουλή.
Τα εν λόγω στοιχεία δεν έχουν τεθεί, μέχρι σήμερα, υπόψη του υπουργείου Δικαιοσύνης και ελλείψει αυτών είναι αδύνατο να στοιχειοθετηθεί απάντηση αλλά όπως, διαβεβαιώνει ο υπουργός, «είναι αυτονόητο ότι θα κατατεθούν στη Βουλή μόλις περιέλθουν σε γνώση του υπουργείου».
Τέλος, για τις καταγγελίες που έχουν διατυπώσει οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δεν σχολίασε και δεν σχολιάζει τις καταγγελίες των Δικαστικών Λειτουργών. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φ. Μακρή και είναι γνωστό ότι ως ουσία αβάσιμες τέθηκαν στο αρχείο».