Η στιγμή που ο Αμερικανός δημοσιογράφος αποφάσισε να ρωτήσει τον Αλέξη Τσίπρα για όσα έλεγε στο παρελθόν για τον Ντόναλντ Τραμπ, υπήρξε ομολογουμένως η πιο άβολη στη συνάντηση των δύο ανδρών, τουλάχιστον μπροστά σε όσα έδειξαν οι κάμερες.
Η ερώτηση μάλιστα έγινε σε μια στιγμή που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τις κοινές δηλώσεις των δύο ανδρών…
Είχαν μόλις γίνει οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες, είχε γίνει μια ερώτηση για το obamacare στον Ντόναλντ Τραμπ και η δεύτερη ερώτηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία…
«Κύριε Πρωθυπουργέ, τον Μάρτιο του 2016 είχατε πει για την πιθανολογούμενη προεδρία του κυρίου Τραμπ, είχατε πει ότι “ελπίζουμε να μην δούμε αυτό το κακό”. Μετά τη συνάντηση με τον κύριο Πρόεδρο, αλλάξατε άποψη;»
Αυτά ήταν ακριβώς τα λόγια του Αμερικανού δημοσιογράφου με τον Ντόναλντ Τραμπ να κάνει κάποιους μορφασμούς… Η κάμερα ήταν επικεντρωμένη στο πρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου και αυτός αποφάσισε να δώσει «αέρα» στον Αλέξη Τσίπρα και χρόνο να σκεφτεί την απάντησή του!
«Μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου», είπε ο κ. Τραμπ και η κάμερα έμεινε στο πρόσωπό του. Ο σκηνοθέτης του Λευκού Οίκου είχε προφανώς εικόνα και από τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κράτησε για μερικά δευτερόλεπτα την εικόνα στον Αμερικανό Πρόεδρο.
Στη συνέχεια το πλάνο άνοιξε, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ένα αμήχανο χαμόγελο και είπε:: «Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό.
Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητές τους να παρέμβουν για το καλό, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση που είχα μαζί του ήταν εξαιρετικά γόνιμη. Δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι. Αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μία γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος. Κοινό έδαφος που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι η αξία της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας γεννήθηκε στην Ελλάδα. Και είναι μια βασική αξία που διατρέχει την αμερικάνικη κουλτούρα και την αμερικάνικη παράδοση. Αυτών των αξιών συνεχιστής είναι ο σημερινός Πρόεδρος των ΗΠΑ και προσβλέπω ότι η συνεργασία μας θα είναι πολύ ουσιαστική. Είμαι πολύ αισιόδοξος μετά τη συνάντηση που είχαμε σήμερα μαζί».
Αμέσως πήρε το λόγο ο κ. Τραμπ και πρόσθεσε: «Σας ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ. Θα ήθελα να προσθέσω πως μερικές χώρες ήταν κάπως αγχωμένες στην αρχή. Και έχω πολύ καλές σχέσεις με όλους τους ηγέτες όλων των κρατών, με τους οποίους έχω συναντηθεί. Αλλά ο λόγος που ανησυχούσαν, ήταν διότι δεν πρόκειται να επιτρέψω να γίνει η χώρα μας, οι ΗΠΑ, αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αν κοιτάξετε τα εμπορικά μας ελλείμματα, μεγάλα εμπορικά ελλείμματα με σχεδόν κάθε μία χώρα. Εάν κοιτάξετε στις θέσεις εργασίας μας που μεταφέρονταν σε συγκεκριμένες χώρες και οι εταιρίες τους έφευγαν και απέλυαν εργαζόμενους και τα προϊόντα τους παράγονταν αλλού και στη συνέχεια πωλούνταν πίσω στις ΗΠΑ. Δεν θα το επιτρέψω αυτό.
Επομένως, μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να ένοιωθαν συγκεκριμένες χώρες και οι ηγέτες τους. Αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε οι ΗΠΑ να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλες χώρες πλέον. Και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει».