Στις λεπτές ισορροπίες που μπορούν να οδηγήσουν σε μία άτακτη ή σε μια συντεταγμένη ελληνική χρεοκοπία αναφέρεται αρθρογράφος του Reuters.
Σύμφωνα με τον Τζιμ Σάφτ κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την περικοπή κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων, οι τράπεζες και οι άλλοι ιδιώτες πιστωτές περίμεναν ότι τα νέα ομόλογα που θα λάμβαναν θα είχαν ένα επιτόκιο της τάξης του 4%. Όπως υποστηρίζει κάτι τέτοιο χαρακτηρίσθηκε μη βιώσιμο για την Ελλάδα και πλέον προτείνεται επιτόκιο κοντά στο 2%.
«Αυτό στην ουσία θα τιμωρούσε τις τράπεζες, που έχουν ήδη εγγράψει ζημίες από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν, αλλά και τα hedge funds που αγόρασαν τα ομόλογα σε χαμηλότερες τιμές, συχνά χρησιμοποιώντας δανεισμό. Και ενώ οι τράπεζες μπορεί να υποκύψουν πιο εύκολα στην πίεση του επίσημου τομέα, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα hedge funds», τονίζει ο αρθρογράφος του Reuters.
Ο ίδιος αναφέρει πως η συζήτηση για την μείωση του ελληνικού χρέους αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που στόχο έχει να μειώσει το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 120% έως το 2020 από περίπου 180% σήμερα. «Αυτό μοιάζει μάλλον φιλόδοξο, δεδομένων των περικοπών των δαπανών που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, καθώς και του αντίκτυπου μιας πιθανής ύφεσης στην Ευρωζώνη», τονίζει.
Ο ίδιος θεωρεί πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι λόγω της βαθύτερης ύφεσης δεν μπορεί να επιβιώσει με βάση τους όρους του PSI και κάποιος πρέπει να καλύψει το κενό, καταβάλλοντας επιπλέον χρήματα. «Καθώς η Ελλάδα γέρνει όλο και περισσότερο προς μια άτακτη χρεοκοπία, η απίθανη εξέλιξη του να εξέλθει η χώρα από το ευρώ αρχίζει να φαντάζει όλο και πιο πιθανή», σημειώνει ο Σάφτ.