Την πεποίθηση ότι µια ενωτική σύµπραξη της Αριστεράς και των αντιµνηµονιακών δυνάµεων θα µπορούσε να αναδειχθεί σε πρώτη δύναµη και να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας εκφράζει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.
Παράλληλα εξαπολύει µύδρους κατά της κυβέρνησης Παπαδήµου λέγοντας ότι η ολοκλήρωση του έργου της «εγκυµονεί θανάσιµους κινδύνους», χαρακτηρίζοντάς την µάλιστα «επικίνδυνη», καθώς, όπως υποστηρίζει, «δεν βάζει καµία κόκκινη γραµµή στη διαπραγµάτευση» µε τους δανειστές µας. Επίσης ζητάει να εγκαταλειφθεί το PSI και το νέο δάνειο προτείνοντας τριετή αναστολή πληρωµών προς τους δανειστές ώστε να εξοικονοµηθούν πόροι τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της οικονοµίας. Οσον αφορά τις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ δηλώνει: «Εχουµε πολλούς υποψήφιους αρχηγούς αλλά µία πολιτική πρόταση, αυτή του µνηµονίου», ενώ για τη Ν∆ θεωρεί ότι έχει «συνευθύνη στο έγκληµα».
Σε ό,τι αφορά τυχόν πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας την χαρακτηρίζει ανοικτή δημοκρατική εκτροπή.
«Αν δεν αντιδράσουμε και δεχθούμε τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα μέτρα λιτότητας, τότε σε δυο χρόνια θα είμαστε και πτωχευμένοι και εκτός ευρωζώνης», προειδοποιεί ο κ. Τσίπρας.
Στην ερώτηση αν βλέπει πτώχευση και επιστροφή στη δραχμή ο κ. Τσίπρας απαντά: «Η πολιτική της λιτότητας και των µνηµονίων είναι αυτή που µας οδηγεί µε ακρίβεια εκτός ευρωζώνης. Οταν µια χώρα καταδικάζεται σε προγράµµατα λιτότητας που µειώνουν δηµόσιες δαπάνες και επενδύσεις και παραλύουν την οικονοµία και ταυτόχρονα σε χαράτσια και άδικους φόρους που διαλύουν τον φορολογικό µηχανισµό και µειώνουν, αντί να αυξάνουν, τα δηµόσια έσοδα, τότε ο κίνδυνος της πτώχευσης είναι αναπόφευκτος.
Μόνο που ακόµη και αυτό έχουν σχεδιάσει να συµβεί συντεταγµένα, δηλαδή εντός του ευρώ. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, τουλάχιστον για τον επόµενο χρόνο, θα δηµιουργούσε ανεξέλεγκτο ντόµινο επιθετικής κερδοσκοπίας στην Ιταλία, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Μόνο οι τρεις αυτές χώρες µέσα στο 2012 έχουν να αναχρηµατοδοτήσουν οµόλογα 500 δισ. ευρώ. Κοστίζει, λοιπόν, κοµµάτι ακριβότερα η αποβολή µας από την ευρωζώνη από ό,τι η προσωρινή παραµονή µας. Αυτό δεν θα ισχύει για πάντα. Τώρα πρέπει να το εκµεταλλευτούµε. Αν δεν αντιδράσουµε και δεχθούµε τη νέα δανειακή σύµβαση και τα νέα µέτρα λιτότητας, τότε σε δύο χρόνια θα είµαστε και πτωχευµένοι και εκτός ευρωζώνης».
Tέλος, ζητά να εγκαταλειφθεί το PSI και να προχωρήσει η χώρα σε τριετή αναστολή πληρωμών προς τους δανειστές ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 50 δισ. που θα δοθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας.