Με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, να εντοπίζει τις διαφορές της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο και τη ΝΔ να εκφράζει ανησυχία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στην ψηφιακή εποχή, λόγω της «διαπιστωμένης ανεπάρκειάς» της, διεξήχθη η συζήτηση σχετικής επερώτησης της ΝΔ.
Οι επερωτώντες βουλευτές της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γ. Κουμουτσάκος, Γ. Γεωργαντάς, Στ. Καλαφάτης, Β. Γιόγιακας, Αθ. Μπούρας και Γ. Στύλιος κατηγόρησαν με σφοδρότητα την κυβέρνηση ότι χωλαίνει σε τέτοιο βαθμό στον τομέα της υλοποίησης των έργων, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμένει στις τελευταίες θέσεις κάθε λίστας αξιολόγησης της προόδου στον τομέα της ευρυζωνικότητας.
«Αντί της ολοκλήρωσης των έργων εντός του 2015 ή εντός του 2016 ή έστω μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση παραμένει όμηρος καθυστερήσεων και δυσλειτουργιών, καθιστώντας τη χώρα μας ουραγό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους χαμηλότερους ρυθμούς προόδου», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης. Ο κ. Κουτσάκος αιτιολόγησε τον λόγο που η ΝΔ επανήλθε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με το συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι η παράταξή του ανησυχεί καθώς για εκείνη ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας δεν είναι ένα σύνθημα κενό περιεχομένου, «είναι αξία, όχημα προόδου και τελικά εθνικό ζήτημα».
Προς τη συλλογιστική ότι πρόκειται για εθνικό θέμα όχι μόνο γιατί αφορά τη θέση και το κύρος της χώρας σε μία νέα ψηφιακή πραγματικότητα και παγκοσμιότητα, αλλά γιατί είναι ζήτημα ψηφιακών ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις όλων των επερωτώντων βουλευτών της ΝΔ. Καταλόγισαν, δε, προς την κυβέρνηση ότι έχει προβεί όψιμα σε εξαγγελίες, οι οποίες θα ήταν σήμερα χειροπιαστή πραγματικότητα, αν η κυβέρνηση δεν είχε σταματήσει εκείνα που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δρομολογήσει. «Πρέπει να ξέρετε ότι στις μέρες μας όλα εξελίσσονται πολύ γρήγορα και η ψηφιακή στασιμότητα ισοδυναμεί, τελικά, με οπισθοδρόμηση. Και αυτό απέχει πολύ από την ψηφιακή ωριμότητα, στην οποία θέλουμε να φτάσει η πατρίδα μας», σημείωσαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά.
«Προσέξτε ποια είναι η πολιτική και ιδεολογική διαφορά, η διαφορά προτεραιοτήτων και μεροληψίας. Η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας ήταν επιλογή μετακύλησης του κόστους μη κάλυψης τηλεοπτικού σήματος στους δημόσιους πόρους, είτε στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε στους ευρωπαϊκούς πόρους. Η δική μας επιλογή, βεβαίως, είναι επιλογή αναδιανομής και είναι και επιλογή ισότητας», αντέτεινε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.
Απορρίπτοντας τις προτάσεις της ΝΔ, ως αναχρονιστικές και προτάσεις που δεν περιλαμβάνουν τον καίριο παράγοντα της δημόσιας περέμβασης, ο κ. Παππάς αιτιολόγησε: «Εάν δεν έρθει η δημόσια παρέμβαση να εγγυηθεί την ανάπτυξη των βέλτιστων και πιο προηγμένων τεχνολογιών εκεί που δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον, οι πολίτες των απομακρυσμένων περιοχών δεν θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες που αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να δώσουν».
«Αλίμονο, εάν ως ελληνική Βουλή, ως πολιτικές δυνάμεις, δεν έχουμε βγάλει το συμπέρασμα ότι η ισχυρή και δημόσια παρέμβαση, η προτεραιοποίηση της ισότητας των πολιτών σε σχέση με την πρόσβαση σ’ αυτές τις τεχνολογίες δεν είναι απαραίτητη! Αλίμονο, εάν δεν βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα και εάν αφήσουμε αυτά τα χρήματα, τα οποία εξασφαλίσαμε από την ΕΕ, αυτούς τους πόρους να γίνουν όχημα, για να εντείνουμε τις ήδη υπάρχουσες ανισότητες, οι οποίες μεγεθύνθηκαν στον καιρό των μνημονίων», κατέληξε ο υπουργός.