Δορυφορικές εικόνες που βγήκαν στη δημοσιότητα δείχνουν ένα εργοστάσιο στη Ρωσία, που φαίνεται να είναι κρυφό και εκεί η Μόσχα να παρασκευάζει ιρανικά drones που χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN το εργοστάσιο βρίσκεται στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Alabuga, στην περιοχή του νότιου Ταταρστάν της Ρωσίας και έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ιρανικών drones, χρησιμοποιώντας μια σειρά κινεζικών εξαρτημάτων και στρατολογώντας ένα χαμηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό Ρώσων εφήβων και Αφρικανών.

Επίσης, παράγει χιλιάδες drones ως «δόλωμα», σχεδιασμένα να εξαντλούν την ουκρανική άμυνα. Οι δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το CNN και τους ειδικούς δείχνουν ότι δύο επιπλέον κτίρια έχουν κατασκευαστεί στην τοποθεσία ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

Με βάση το δημοσίευμα, η Ειδική Οικονομική Ζώνη Alabuga, η οποία βρίσκεται περίπου 600 μίλια ανατολικά της Μόσχας, ιδρύθηκε αρχικά το 2006 για να προσελκύσει δυτικές εταιρείες με γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις. Όμως, μετά την έναρξη του πολέμου, αρκετοί από τους ενοικιαστές της έφυγαν. Μέρος της τοποθεσίας έχει επεκταθεί σημαντικά από τότε που υπάχθηκε στη στρατιωτική παραγωγή, δείχνουν δορυφορικές εικόνες.

Το Alabuga είναι τώρα το κύριο εργοστάσιο για την παραγωγή του drone Shahed-136 – ή Geran-2, όπως το ονομάζει η Ρωσία – με συμφωνία για παραγωγή 6.000 κομματιών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν. Το Alabuga φαίνεται να έχει ήδη ολοκληρώσει την παραγγελία. Το εργοστάσιο παρήγαγε 2.738 drones Shahed το 2023 και υπερδιπλασίασε αυτόν τον αριθμό τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, παράγοντας 5.760 από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πηγές των ουκρανικών αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, το οποίο παρακολουθεί το Alabuga από το 2022, πιστεύει ότι τα 6.000 drones κατασκευάστηκαν περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Προχωρούν γρήγορα και το βλέπετε σε όλες τις βιομηχανίες στρατιωτικής παραγωγής της Ρωσίας», είπε στο CNN ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ που ίδρυσε το ινστιτούτο. «Οι ίδιοι δεν φτιάχνουν υλικά υψηλής τεχνολογίας, εισάγουν ό,τι χρειάζονται για να το κάνουν αυτό, αλλά είναι σε θέση να ενισχύσουν την παραγωγή όπλων που είναι πιο εύκολο να κατασκευαστούν και τα drones υπάγονται σε αυτήν την κατηγορία».

«Ο ρωσικός στρατός ανακάλυψε σχετικά γρήγορα ότι η ουκρανική αεράμυνα μπορεί να είναι αρκετά ικανή να καταρρίψει την πλειονότητα των Shaheds», είπε ο Samuel Bendett, σύμβουλος στο CNA, έναν μη κερδοσκοπικό ερευνητικό οργανισμό που εδρεύει στη Βιρτζίνια, προσθέτοντας ότι, «η Ρωσία χρειαζόταν ένα όπλο, που θα μπορούσε βασικά να ξεγελάσει την ουκρανική άμυνα».

Η Ρωσία στοχεύει να παράγει περίπου 10.000 drones Gerbera μέχρι το τέλος του 2024, σχεδόν διπλάσιο από τον αριθμό των Shaheds, σύμφωνα με πηγές των ουκρανικών αμυντικών υπηρεσιών πληροφοριών. Το κόστος είναι πιθανότατα ένας σημαντικός παράγοντας καθώς τα Gerbera είναι 10 φορές πιο φτηνά από τα Shahed, ανέφεραν οι πηγές.

Πλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να δοκιμάζει θερμοβαρικές κεφαλές, οι οποίες παράγουν πιο ισχυρά και καταστροφικά κύματα έκρηξης UAV. Στα τέλη Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του Κιέβου αποκάλυψε ότι είχαν εντοπίσει ίχνη θερμοβαρικών πυρομαχικών, γνωστών και ως βόμβες κενού, σε θραύσματα drones Shahed. «Αν χτυπήσει σε έναν περιορισμένο χώρο, δηλαδή σε εσωτερικούς χώρους, έχει πολύ μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη», δήλωσε ο επικεφαλής ιατροδικαστής στο ινστιτούτο του Κιέβου, Oleksiy Stepaniuk.

Ακολουθούν φωτογραφίες με την επέκταση του εργοστασίου σε βάθος χρόνου: