Εμφύλιος για τους μετανάστες προέκυψε στο στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, με τον Έλον Μασκ και τον Βίβεκ Ραμασουάμι να παίρνουν θέση υπέρ της διεύρυνσης του προγράμματος βίζας για εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης. Η θέση που εξέφρασαν άνοιξε τη συζήτηση στο στρατόπεδο του εκλεγμένου προέδρου με πολλούς από τους οπαδούς του να επιτίθενται στους δύο υπουργούς της μελλοντικής κυβέρνησης.
Τόσο ο Μάσκ όσο ο Ραμασουάμι, οι οποίοι έχουν ανακοινωθεί ως επικεφαλής του «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας», υπερασπίστηκαν τις εταιρείες που χρησιμοποιούν μετανάστες εργαζόμενους με βίζες, υποστηρίζοντας πως οι τεχνολογικές εταιρείες – μεταξύ των οποίων και αυτές που ανήκουν στον ίδιο τον Μασκ– στηρίζονται στους μετανάστες εργάτες. Το μήνυμά τους όμως δεν άρεσε σε πολλούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση να περιορίσει στο ελάχιστο την μετανάστευση και να δώσει δουλειές σε Αμερικανούς.
Απαντώντας σε ανάρτηση οπαδού του Ντόναλντ Τραμπ, ο Έλον Μασκ τάχθηκε υπέρ του διπλασιασμού των μηχανικών που δουλεύουν στις ΗΠΑ παρομοιάζοντας το με τις επαγγελματικές ομάδες που για να πετύχουν πρέπει να στρατολογήσουν τα καλύτερα ταλέντα από όλο τον κόσμο. «Αν θες η ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα, πρέπει να στρατολογήσεις τα κορυφαία ταλέντα απ’ όπου και αν βρίσκονται. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα να κερδίσει».
«Αν θες η ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα, πρέπει να στρατολογήσεις τα κορυφαία ταλέντα»
«Υπερασπίζομαι το να φέρεις νομίμως στη χώρα το 0,1% των μηχανικών με το μεγαλύτερο ταλέντο ως απαραίτητους ώστε η Αμερική να συνεχίζει να κερδίζει έγραψε σε άλλη του απάντηση. «Το να αντιμετωπίζεις τις ΗΠΑ σαν μια επαγγελματική αθλητική ομάδα που κέρδιζε για αρκετό καιρό και θες να συνεχίζει να κερδίζει είναι η σωστή νοοτροπία».
Ο Ραμασουάμι, μετανάστης πρώτης γενιάς στις ΗΠΑ, του οποίου οι γονείς έφτασαν από την Ινδία στήριξε τον Μασκ υπερασπιζόμενος εταιρείες που κοιτάζουν έξω από την αμερικανική αγορά για εξειδικευμένους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας πως οι τεχνολογικές εταιρείες ψάχνουν μηχανικούς στο εξωτερικό καθώς οι ΗΠΑ «για πολύ καιρό προώθησαν τη μετριότητα έναντι της αριστείας».
«Η αμερικανική μας κουλτούρα προώθησε τη μετριότητα έναντι της αριστείας για πολύ καιρό (τουλάχιστον από τα 90s ίσως και πιο παλιά)» έγραψε ο Βίβεκ Ραμασουάμι συμπληρώνοντας «Μια κουλτούρα που γιορτάζει για την βασίλισσα του χορού και όχι για τον νικητή της μαθηματικής ολυμπιάδας δεν θα παράξει τους καλύτερους μηχανικούς».
Η στήριξη των δύο όμως για τους μετανάστες εργαζόμενους προκάλεσε τις επιθέσεις των σκληροπυρηνικών οπαδών του Τραμπ, που τον ψήφισαν ακριβώς γι’ αυτό. Για να βάλει τέλος στη μετανάστευση. Η ακροδεξιά ακτιβίστρια Λόρα Λούμερ, η συντηρητική Αν Κούλτερ και ο Ματ Γκέτζ άσκησαν σκληρή κριτική στους δύο επιχειρηματίες για τη στάση τους.
«Καλωσορίσαμε τα αδέρφια μας από τον τεχνολογικό τομέα όταν ήρθαν τρέχοντας σε εμάς για να μην επιτρέψουν στον δάσκαλο της τρίτης δημοτικού να επιλέξει το φύλο του παιδιού τους και για την προφανή ύφεση της εποχής Μπάιντεν/Χάρις» έγραψε ο Γκέτζ σε ανάρτησή του, για να συνεχίσει: «Δεν τους ζητήσαμε όμως να μας φτιάξουν τη μεταναστευτική πολιτική»
Τις απόψεις Μασκ και Ραμασουάμι καταδίκασε και η πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χάλεϊ, η οποία απάντησε στον ινδικής καταγωγής επιχειρηματία απαιτώντας από εκείνον να προτεραιοποιήσει τους αμερικανούς εργάτες. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους Αμερικανούς εργάτες ή την αμερικανική κουλτούρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κοιτάξετε στα σύνορα και να δείτε πόσοι είναι αυτοί που θέλουν αυτό που έχουμε. Θα έπρεπε να επενδύσουμε και να προτεραιοποιήσουμε τους Αμερικανούς και όχι τους ξένους εργαζόμενους».
«Μερικώς τα είπαν απόλυτα σωστά» ανέφερε ο κυβερνήτης του Κολοράντο, υποστηρίζοντας πως στηρίζει απόλυτα την αναγνώριση της αξίας των μεταναστών ενώ όπως τόνισε ελπίζει να καταλάβουν και την αξία των μεταναστών μικρότερης εξειδίκευσης σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, όπως η κτηνοτροφία και οι κατασκευές.
«Υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που δουλεύουν για εταιρείες που ιδρύθηκαν από μετανάστες. Αυτές οι δουλειές δεν θα υπήρχαν σήμερα αν δεν αφήναμε αυτούς τους μετανάστες να έρθουν».
Ο Τραμπ έχει αντιταχθεί στις βίζες
Οι βίζες Η-1Β έχουν επιτρέψει σε 65.000 εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ για να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Οικονομολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι το πρόγραμμα επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα συνδέεται συχνά με τον τομέα της τεχνολογίας, όπου οι εταιρείες ζητούν εξειδικευμένους εργαζόμενους. Ο Μασκ ήρθε στις ΗΠΑ ως αλλοδαπός φοιτητής και αργότερα εργάστηκε με βίζα H1-B. Μάλιστα σύμφωνα με αποκαλύψεις από αμερικανικά ΜΜΕ είχε μείνει στη χώρα ως παράνομος μετανάστης για ένα διάστημα.
Ο Τραμπ έχει αντιταχθεί στο παρελθόν στις βίζες H-1B, επικρίνοντάς τες έντονα κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του εκστρατείας ως μέσο «κατάχρησης». Σε δήλωσή του το 2016, ο Τραμπ επιτέθηκε στο πρόγραμμα H-1B ως μέθοδο για τις αμερικανικές εταιρείες να φέρνουν ξένους εργαζόμενους στη χώρα «με ρητό σκοπό να υποκαταστήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους με χαμηλότερη αμοιβή».
Το 2020, ο Τραμπ περιόρισε αρκετές φορές την πρόσβαση στις βίζες H-1B, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να περιορίσει τη νόμιμη μετανάστευση, ανταποκρινόμενος παράλληλα στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες που επέφερε η πανδημία Covid-19.
Όμως στην πιο πρόσφατη προεδρική του εκστρατεία, ο Τραμπ εμφανίστηκε πιο ανεκτικός απέναντι στους αλλοδαπούς με υψηλή εξειδίκευση που έρχονται να εργαστούν στις ΗΠΑ.