Το νέο stealth μαχητικό της Κίνας, το οποίο θεωρείται ότι ανήκει στην 6η γενιά, έχει προκαλέσει θόρυβο σε παγκόσμιο επίπεδο. Το J-36, το οποίο έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε ένα βίντεο που κάνει τον γύρο των social media, εμφανίστηκε να πετά μέρα – μεσημέρι σε κινέζικη επαρχία. Ο σχεδιασμός και οι δυνατότητες του, ίσως αλλάξουν τις ισορροπίες στην παγκόσμια στρατιωτική δύναμη, ειδικά στην περιοχή του Ειρηνικού.

Αντισυμβατικός σχεδιασμός

Το J-36 διαθέτει μια εντυπωσιακή τριγωνική διαμόρφωση χωρίς ουρά, σχεδιασμένη να μειώνει σημαντικά την καταγραφή στο ραντάρ και να βελτιώνει τις δυνατότητες του stealth. Αυτός ο μοναδικός σχεδιασμός του επιτρέπει να αποφεύγει την ανίχνευση από τα συμβατικά συστήματα ραντάρ, καθιστώντας δυσκολότερη την παρακολούθηση και την αναχαίτιση. Η ικανότητα του τζετ να πετάει σε μεγάλα ύψη σε εκτεταμένες αποστάσεις θα μπορούσε να του δώσει το πάνω χέρι σε επιχειρήσεις μακριά από τη βάση του, με σημαντική μείωση της εξάρτησης από την υποστήριξη δεξαμενόπλοιων.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του J-36 είναι η διαμόρφωσή του με τρεις κινητήρες που εικάζεται πως είναι turbofan WS – 10C. Αυτή η διαμόρφωση έχει σχεδιαστεί για λειτουργίες υψηλής ταχύτητας και μεγάλου υψόμετρου, επιτρέποντας στο αεροσκάφος να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις χωρίς την ανάγκη εναέριου ανεφοδιασμού. Το μέγεθος του J-36 εικάζεται επίσης ότι προσφέρει μεγαλύτερη χωρητικότητα καυσίμου, αυξημένο ωφέλιμο φορτίο και περισσότερο χώρο για προηγμένα όπλα και αισθητήρες, καθιστώντας το κατάλληλο για μια ποικιλία αποστολών μάχης και αναγνώρισης.

Οι δυνατότητες stealth του J-36 περιλαμβάνουν προηγμένες τεχνολογίες και συστήματα που ενισχύουν τον αναγνωριστικό και μαχητικό του χαρακτήρα, επιτρέποντάς του να αποτελεσματικά σε απαιτητικά περιβάλλοντα όπου μαχητικά προηγούμενων γενεών μπορεί να αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Τα J – 36 και ο συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή

Η ανάπτυξη του J-36 είναι τμήμα της γενικότερης στρατηγικής της Κίνας για εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, αξιοποιώντας τη σημαντική πρόοδο στην τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών. Σύμφωνα με την South China Morning Post, το αεροσκάφος συνοδευόταν από ένα Chengdu J-20S κατά τη διάρκεια της παρθενικής του πτήσης, κάτι που φαίνεται να κάνει πιθανότερο το ενδεχόμενο η Κίνα να ανανεώνει ριζικά τον στόλο της, ανταγωνιζόμενη τις μεγάλες δυνάμεις και στον ουρανό.

Το ντεμπούτο του J-36 αποτελεί κακό νέο για την Ινδία, η οποία προς το παρόν δεν έχει αντίστοιχο μαχητικό αεροσκάφος. Με την Κίνα να αναπτύσσει τα J-20 της κοντά στα σύνορα με την Ινδία, η προσθήκη του J-36, θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Ινδία διαθέται 36 γαλλικά Rafale, που σταθμεύουν στη Δυτική Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση βολής από τις κινέζικες βάσεις στο Θιβέτ, όπου σταθμεύουν τα J-20.

Παρά το γεγονός πως το J-36 βρίσκεται ακόμα σε πρώιμη φάση ανάπτυξης, η Κίνα δείχνει καθαρά πως προσδοκά να γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στους αιθέρες. Αν τα J-36 αναπτυχθούν κι αυτά στα σύνορα με την Ινδία, τότε θα αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως απειλή για την αεράμυνά της, η οποία προς το παρόν διαθέτει μονάχα τα παλιότερης τεχνολογίας Rafale.

Η στρατηγική σημασία των J-36

Η παρουσία του J-36 αποτελεί ένα τεχνολογικό άλμα για την Κίνα αλλά και μια δήλωση για τις προθέσεις της σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δοκιμαστική πτήση, η οποία συνέβη στην επέτειο της γέννησης του Μάο Τζετούνγκ, φαίνεται πως διέρρευσε ηθελημένα από τις Αρχές της Κίνας. Η χώρα φαίνεται πως θέλει να ενημερώσει τους αντιπάλους της για τα επιτεύγματά της.

Ειδικοί εκτιμούσαν πως μια τέτοια δημόσια εμφάνιση του J-36 είναι εντυπωσιακή καθώς ο κινέζικος στρατός σπάνια παρουσιάζει τα νέα της αεροσκάφη χωρίς έναν καθαρό στρατηγικό στόχο. Οι ΗΠΑ ήδη θεωρούν τη δύναμη των Κινέζων στον αέρα την ισχυρότερη στην περιοχή. Το Πεντάγωνο μάλιστα φέρεται να ανησυχεί για την αλματώδη ανάπτυξη των δυνατοτήτων της κινέζικης αεράμυνας.

Η ανάπτυξη άλλωστε του J-36 αποτελεί σημαντική απειλή και για τις ΗΠΑ και τις βάσεις τους στην ευρύτερη περιοχή. Οι δυνατότητες του J-36 δεν σταματούν στις συμβατικές μάχες. Αντίθετα θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για πειραματισμό με τεχνολογίες αιχμής, μεταξύ των οποίων ο «αόρατος βομβαρδισμός» αλλά και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η κίνηση αυτή αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία της Κίνας όχι μόνο να ανταγωνιστεί τις δυνατότητες των ΗΠΑ αλλά και να την ξεπεράσει σε συγκεκριμένους τομείς.