«Το έργο θα ολοκληρωθεί και οι δασικοί χάρτες θα κυρωθούν, αποτελώντας την βάση της διοίκησης και της ασφάλειας δικαίου», δεσμεύτηκε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ενώπιον της Επιτροπής, από την οποία εγκρίθηκε το δασικό νομοσχέδιο, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευση εξακολούθησαν να θέτουν προβληματισμούς επί ρυθμίσεών του και να ασκούν κριτική περί «φοροεισπρακτικού» νομοθετήματος.
Το νομοσχέδιο, που εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια την Μ. Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Μ. Τρίτη, έγινε δεκτό επί της αρχής του, των άρθρων και στο σύνολό του από την πλειοψηφία.
Επίσης, δήλωσαν ότι επιφυλάσσονται, η Νέα Δημοκρατία, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων και καταψηφίζουν επί της αρχής το ΚΚΕ και η ΧΑ.
Τόσο η αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ, δια των εισηγητών τους, έκαναν λόγο για νομοσχέδιο που επιφέρει νέα χαράτσια στον αγροτικό κόσμο. Ειδικώς, ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι οι παραγωγοί θα πληρώσουν «τέλη αντιρρήσεων», αλλά και «τέλη αλλαγής χρήσης», χωρίς να επιλυθεί το ζήτημα.
Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο Μάριος Γεωργιάδης, είπε και αυτός πως στην περίοδο αυτή της οικονομικής δυσπραγίας, ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να πληρώσει. «Υπάρχει παρερμηνεία» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Φάμελλος, εξηγώντας ότι δεν απαιτείται σε όλες τις περιπτώσεις, οι αγρότες να καταθέσουν τέλη αντιρρήσεων και διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά σε πεδινές γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς εξαιρούνται.
Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε εξάλλου, ότι το «περιβαλλοντικό» τέλος, είναι πολύ μικρότερο από αυτό που είχε προσδιοριστεί επί ΝΔ, άλλωστε – όπως ανέφερε – δίνεται η δυνατότητα οριστικής τακτοποίησης σε 100 δόσεις.
Ο κ. Φάμελλος, υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει συνεννόηση με τον αγροτικό κόσμο, ενώ ενημέρωσε πως το 95% των προτάσεων που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι φορείς, έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο. Ωστόσο, προανήγγειλε τροποποιήσεις, όπου απαιτηθεί, με βάση και τα θέματα που τέθηκαν, στην πρωινή συνεδρίαση της ακρόασης φορέων στην Επιτροπή.
Σημειώνεται πάντως, ότι εκπρόσωποι δασολογικών φορέων εξέφρασαν την άποψη ότι ακόμη κι αν προχωρήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λόγω των διατάξεων, για το θέμα της δασικής νομοθεσίας, ο νόμος κινδυνεύει στα δικαστήρια να κηρυχθεί αντισυνταγματικός. Την άποψη αυτή, εξέφρασε και η Διαμάντω Μανωλάκου, ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ.
Τέλος, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος απάντησε και σε σχετικές επισημάνσεις για τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, δηλώνοντας ότι το μόνο που γίνεται είναι να προωθούνται ρυθμίσεις προκειμένου να προχωρήσουν οι δασικές χάρτες. Προσέθεσε πως το μόνο που προβλέφθηκε, μέχρι να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες -μέσα στο 2017- μπορούν οι Επιτροπές Δασολογίου να δίνουν χαρακτηρισμούς για να μην σταματάει η αναπτυξιακή δραστηριότητα. «Αφού δόθηκε χρονική προθεσμία έξι μηνών για την εξέταση των αντιρρήσεων, άρα τί θα γίνεται αυτή την περίοδο;» έθεσε το ρητορικό ερώτημα ο αρμόδιος υπουργός, προκειμένου να επεξηγήσει την εν λόγω πρόβλεψη.