Μετά τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Ασμούσεν εξέφρασε το αίτημα του Βερολίνου, για μια ενυπόγραφη επιστολή της κυβέρνησης αλλά και των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της 6ης δόσης προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle ο κ. Ασμούσεν, είπε χαρακτηριστικά «το Eurogroup δήλωσε στην τελευταία συνεδρίασή του (σε επίπεδο υπουργών), ότι προϋπόθεση για την απελευθέρωση της επόμενης δόσης του τρέχοντος πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, είναι μια επιστολή της τότε κυβέρνησης με την υπογραφή και της αντιπολίτευσης, διασφαλίζοντας έτσι ότι το πακέτο θα στηριζόταν και μετά από πιθανές εκλογές σε μια πλατιά πλειοψηφία».

Ξεκαθάρισε δε πως «δεν είναι στο χέρι μου και ούτε θα το κάνω, να πάρω πίσω τον όρο που έθεσε η ομάδα των υπουργών. Υπ’ αυτή την έννοια, ο όρος εξακολουθεί να ισχύει».

Γα τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο ο Γερμανός υφυπουργός δήλωσε ότι «γνωρίζω τον Λουκά Παπαδήμο πολύ καλά από την πολυετή θητεία του στην ΕΚΤ. Είμαι πεπεισμένος ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει τώρα και ότι θα το κάνει».

Παράλληλα, ο μελλοντικός επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, εκθείασε τον Έλληνα πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «είναι αποδεδειγμένα ειδικός σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα. Πρόκειται για μια ακέραια προσωπικότητα. Βέβαια δεν θα λύσει το πρόβλημα μόνος του, αλλά είναι ο επικεφαλής της νέας ελληνικής κυβέρνησης».

Εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Λουκά Παπαδήμου εκφράζεται και σε άλλα ζητήματα που έθεσε η Deutsche Welle στον κ Asmussen, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το έλλειμμα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, που όπως φαίνεται θα ξεπεράσει το 9%.

«Για το τρέχον έτος του προϋπολογισμού δεν μπορούν μάλλον να γίνουν προσαρμογές. Στις 6 βδομάδες που απομένουν είναι σχεδόν αδύνατο. Θα πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής. Εκεί θα πρέπει να συζητηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα για τα επόμενα τρία χρόνια». Δηλαδή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.