Μια μικρή χαλάρωση στην οικονομική στενότητα του υπουργείου Πολιτισμού άφησε να διαφανεί για το 2017-2018 η υπουργός Πολιτισμού, στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου σήμερα. Για παράδειγμα οι επιχορηγήσεις που ανακοίνωσε ύψους 1,5 εκ. σε σχήματα του ελεύθερου θεάτρου και ομάδες χορού που πληρούν τα προαπαιτούμενα, αναβιώνοντας έτσι έναν θεσμό απενεργοποιημένο τα τελευταία χρόνια.
Η Λυδία Κονιόρδου μίλησε για τα πεπραγμένα της θητείας της και έδωσε και ειδήσεις: τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην ΑΕΠΙ για την περίοδο 2015-2016. Tη φιλοξενία της documenta 14 σε όλους τους ορόφους του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Τη θέσπιση τεσσάρων νέων κρατικών Βραβείων Βιβλίου. Τη δημιουργία με οικονομική ενίσχυση ενός εκπαιδευτικού Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος, το καλοκαίρι: στην Επίδαυρο με το πρoαναγγελθέν Λύκειο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, αλλά και στους Δελφούς με το Εθνικό Θέατρο -σε συνεργασία με το Κέντρο Δελφών και διευθυντή τον Μιχαήλ Μαρμαρινό- στη Θεσσαλονίκη με το ΚΘΒΕ που θα εγκαινιάσει στην πόλη την ετήσια συνάντηση νέων καλλιτεχνών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και, στην Ελευσίνα με το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος.
«Στην τελική ευθεία προς ψήφιση στη Βουλή» είπε η υπουργός, είναι το νομοσχέδιο που προβλέπει τη συγχώνευση μουσείων της Θεσσαλονίκης -Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (με τα ιδιαίτερα τμήματά του Φωτογραφίας και Κέντρο Συγχρονης Τέχνης) και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Θα λειτουργήσουν υπό ένα νέο οργανισμό, το μεγαλύτερο μουσειακό -εποπτευόμενο από το υπουργείο- οργανισμό με την επωνυμία MoMus (συντομογραφία στα αγγλικά).
Τα νεότερα από το μέτωπο της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η άμεση διάθεση ποσού 2,5 εκατομμύριων ευρώ από κοινοτικά προγράμματα για τις εργασίες συντήρησης του μνημείου και του λόφου Καστά και η ανάδειξή του με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης και διαμόρφωση μονοπατιών περιήγησης επισκεπτών.
Στα έργα που ξεκινούν το 2017 είναι επίσης, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών για πέντε θέατρα που συνδέονται μεταξύ τους στην πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου (Γιτάνων Θεσπρωτίας, Αρχαίας Αμβρακίας, Νικόπολης, Κασσώπης και Δωδώνης).
Όσον αφορά τους εποχικούς φύλακες στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της επικράτειας, έχει ξεκινήσει η διαδικασία της προκήρυξης πρόσληψης 1.314 φυλάκων διευρυμένου ωραρίου για τις ανάγκες του τουριστικού ωραρίου που ξεκινά την 1η Απριλίου. « Ελπίζουμε το προσωπικό να είναι στις θέσεις του αρχές Απριλίου» είπε η κ.Κονιόρδου. Όσο για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια στα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε Ακρόπολη, Μυκήνες, Μεσσήνη και Κνωσσό. Οι προοπτικές του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) και τα πεπραγμένα κατά την τελευταία διετία του ΔΣ του (ΤΑΠ) θα παρουσιαστούν μετά τα μέσα Μαρτίου, σε ειδική συνέντευξη.
«Θέλουμε αυτό που συμβαίνει στον πυρήνα, το κέντρο, να εξακτινώνεται στην περιφέρεια» τόνισε η Λυδία Κονιόρδου: «ταυτόχρονα, θέλουμε να ανοίξουμε τις ακτίνες αυτές και προς τη διεθνή πραγματικότητα. Να εξασφαλίσουμε τρόπους, να υπάρξει διάλογος με τις διεθνείς αντίστοιχες δράσεις με τους τόπους που συναντιόνται διεθνώς οι καλλιτέχνες.
Η λέξη που μας εκφράζει ως προς τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε αυτές τις ιδέες είναι η συνέχεια. Τιμούμε τη συνέχεια, τιμούμε αυτό που έχει γίνει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που έχει γίνει από τους προκατόχους μου, τον κύριο Ξυδάκη και τον κύριο Μπαλτά που είχαν ξεκινήσει και αυτοί να θέτουν τα πράγματα προς μία καινούργια κατεύθυνση. Τα παίρνουμε από εκεί που τα αφήσανε και τα συνεχίζουμε».
Για την ΑΕΠΙ
«Να εξυγιανθεί και να συμμετέχουν οι δημιουργοί στις αποφάσεις της. Ένας νέος νόμος θα ψηφιστεί πολύ σύντομα ενσωματώνοντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά αντιμετωπίζοντας και τις ελληνικές παθογένειες» είπε η υπουργός Πολιτισμού. «Ήδη αναμένεται να επιστρέψει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να προχωρήσει η κατάθεση. Φαινόμενα κακοδιαχείρισης και αδιαφανούς λειτουργίας όπως αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα θα σταματήσουν».
Για το Ελληνικό
«Εργαζόμαστε πυρετωδώς να διασφαλιστεί η επένδυση και να προστατευτεί ο αρχαιολογικός χώρος. Να τηρηθούν οι νόμιμοι παράμετροι» απάντησε η Λυδία Κονιόρδου ερωτηθείσα αν θα περάσει η απόφαση για το Ελληνικό από το ΚΑΣ.