Αρνητική είναι η θέση του Βερολίνου στη χρήση των νομισματικών αποθεμάτων και των αποθεμάτων χρυσού ως εγγυήσεις για τα δάνεια του ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται στον «αγώνα του αλύγιστου προέδρου της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ενάντια στην τύπωση νέου χρήματος».

Πολλοί κορυφαίοι οικονομολόγοι και Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να θυσιαστεί η ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να πετύχει το τιτάνιο έργο της ευρωδιάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών.

«Από τη χρήση των νομισματικών αποθεμάτων μέχρι την τύπωση χρήματος για τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους η απόσταση είναι πολύ μικρή», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Αντρέας Σμιτζ.

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Bundesbank αντιστέκεται στη δέσμευση των νομισματικών αποθεμάτων της από το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ θέλει να χρησιμοποιήσει νομισματικά αποθέματα όπως τα λεγόμενα SDR (special drawing rights) ως εγγυήσεις για τα δάνειά του σε ευρωπαϊκές χώρες που διέρχονται κρίση. Οι νομικοί της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, όμως, έχουν αποφανθεί ότι αυτό είναι αντίθετο με τις νομικές βάσεις της ΕΕ.

Σε περίπτωση ζημίας θα μπορούσαν να εξαργυρωθούν οι εγγυήσεις της Bundesbank με ευρώ, πράγμα που θα σήμαινε το πέρασμα στη χρηματοδότηση κρατών από τις κεντρικές τράπεζες, η οποία αντιβαίνει σε τρεις ταυτόχρονα παραγράφους της ευρωπαϊκής συνθήκης.