Αναπόφευκτα σε εκλογές οδηγεί πλέον η οριστική ρήξη Παπανδρέου -Σαμαρά σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές στην ιστορία της χώρας. Ο Α. Σαμαράς και στη σημερινή θυελλώδη επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό ζήτησε ευθέως εκλογές τονίζοντας ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα είναι η αποχώρηση της κυβέρνησης από την εξουσία και η προκήρυξη εκλογών.
Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου γίνεται λόγος για «καταστροφική επιλογή» και χαρακτηρίζεται «ανεύθυνη» η στάση της ΝΔ.
Όπως κι αν έχει η χώρα πηγαίνει στην σύνοδο κορυφής που αποφασίζει το μέλλον της με δύο γραμμές αν και αυτή τη στιγμή ούτε ο Γ. Παπανδρέου ούτε ο Α. Σαμαράς έχουν ξεκαθαρίσει ποια γραμμή θα ακολουθήσει ο καθένας.
Σήμερα οι Έλληνες έμαθαν όλα τα παραλειπόμενα της κόντρας τους αλλά δεν έμαθαν αν και με ποια διαπραγματευτική γραμμή πάει ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, αν συμφωνεί ή όχι με δραστικό κούρεμα και αν έχει βάλει κόκκινες γραμμές στους όρους που θα επιβληθούν.
Ο Α. Σαμαράς έχει δημόσια πριν 15 μέρες εκφραστεί με επιφύλαξη στο δραστικό κούρεμα θέτοντας θέμα επιβίωσης των ασφαλιστικών ταμείων και διασφάλισης της ρευστότητας.
Το ερώτημα είναι αν όντως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αποφασίσει οριστική ρήξη και με τους εταίρους της ΕΕ ωθόντας την κατάσταση στα άκρα προκειμένου να προκαλέσει εκλογές και να θέσει αυτός θέμα συνολικής επαναδιαπραγμάτευσης.
Γεγονός είναι ότι οι πιέσεις που δέχθηκε από τα αδελφά κόμματα της ΕΕ η ΝΔ το τελευταίο διάστημα να συμφωνήσει στην όποια λύση ήταν αφόρητες. Η στάση του Α. Σαμαρά απέναντι στο αίτημα Παπανδρέου να μεταβούν μαζί στις Βρυξέλλες βεβαιώνει ότι η ΝΔ δεν σκοπεύει να αποδεχθεί «καταστροφικές», όπως λέει, λύσεις ούτε να υποκείψει στις όποιες πιέσεις.
Και μπορεί σήμερα η είδηση να είναι τα παραλειπόμενα της συνάντησης και της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο, όμως είναι φανερό ότι η ρήξη πέρα από τους λεονταρισμούς ένθεν και ένθεν έχει σαφώς πολιτική βάση και καταδεικνύει μια εκδιαμέτρου αντίθετη στρατηγική.