Η προσπάθεια που έκανε ο κ. Παπανδρέου χθες να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και η τεταμένη-ως και πρωτοφανής για συνάντηση ανάμεσα σε Παπανδρέου και Σαμαρά- ατμόσφαιρα που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση πρωθυπουργού – αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνουν πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές.

Σε αυτό τουλάχιστον συμφωνούσε η πλειοψηφία των βουλευτών αλλά και αρκετοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας και μόλις πληροφορήθηκαν τον πολιτικό καυγά ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά στην μεταξύ τους συνάντηση που ακολούθησε.

Είναι χαρακτηριστικό του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου στο οποίο διεξάγεται πλέον η συζήτηση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, το γεγονός ότι αρχικά το Μαξίμου δεν έδινε το τεταμένο κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Σαμαρά – Παπανδρέου.

Μόλις όμως έγιναν γνωστές οι πρώτες διαρροές από τη Συγγρού, τότε συνεργάτες του πρωθυπουργού όχι απλώς επιβεβαίωναν αλλά έδιναν και πρόσθετες πληροφορίες που επιβεβαίωναν ότι η πολιτική – και προσωπική όπως επιμένουν πολλοί – ρήξη ανάμεσα σε Παπανδρέου και Σαμαρά είναι οριστική. Επιπροσθέτως, πολλοί βουλευτές είδαν προεκλογικά στοιχεία στην ομιλία Παπανδρέου.

Πρώτον, στην επιλογή του να θέσει προ των ευθυνών τους τράπεζες και ΜΜΕ. Σε ότι αφορά τις τράπεζες η επίθεση του πρωθυπουργού αλλά και η φράση του «άλλο το συμφέρον των τραπεζών και άλλο το συμφέρον της πατρίδας» εκλήφθηκε ως προαναγγελία βαθύτερου «κουρέματος» για το ελληνικό χρέος που έρχεται την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής. Σε ότι αφορά τα ΜΜΕ, συνεργάτες του έλεγαν ότι έδωσε και μία γεύση για το τι συζητά ο ίδιος στις επαφές που κάνει με τους εκδότες αυτές τις ημέρες.

Δεύτερον, στην προσπάθειά του να συσπειρώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κοινοβουλευτική του ομάδα, αφού για πρώτη φορά μετά από καιρό απέσπασε δύο φορές το χειροκρότημα σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι αν δε στηρίξουν το πολυνομοσχέδιο την Πέμπτη, τότε όλα θα τιναχθούν στον αέρα πριν την Κυριακή.

Τρίτον, στο γεγονός ότι μετά και την οριστική ρήξη Παπανδρέου-Σαμαρά και τα αναμενόμενα «όχι» που αναμένεται να εισπράξει ο κ. Παπανδρέου από τις σημερινές του συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, καθίσταται σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει απομονωμένο πολιτικά, με μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του και την πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική.

Πηγή: 24h.gr