Ένταση και φωνές επικράτησαν στη Βουλή όταν ο βουλευτής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου είπε ότι ο Νίκος Παππάς είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία.

«Είμαι βέβαιος ότι το μόνο λάθος που δεν κάνατε είναι που δεν υφαρπάξατε τις αρμοδιότητες του ΣΤΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι μόνη λύση είναι η συνολική κατάργηση του νόμου και η εκκίνηση της συζήτησης από μηδενική βάση.

Ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι το ΕΣΡ ουσιαστικά «καταργήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ», με δεδομένο ότι επί κυβερνήσεως Σαμαρά η ΝΔ απηύθυνε έκκληση για την συγκρότησή του. Σε ότι αφορά την Digea ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι το τίμημα που έλαβε το κράτος ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε άλλες χώρε, αφού για παράδειγμα την Αυστρία δεν ξεπέρασε τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

«Δεν θα σας επιτρέψουμε, σταματήστε τα πραξικοπήματα. Είστε τεράστιο πρόβλημα για την δημοκρατία, είναι στη φύση σας να εξαπατάτε Θα είμαστε ανένδοτοι στην υπεράσπιση των αρχών της δημοκρατίας», κατέληξε ο Σ. Κεδίκογλου.

Ο κ. Παππάς πήρε το λόγο επί προσωπικού και είπε θα περίμενε την απολογία του κ. Κεδίκογλου γιατί δεν εισέπραξε αυτά που θα έπρεπε όταν ήταν υπουργός. «Αυτό ήταν το πρόβλημα για τη δημοκρατία. Το μαύρο στην ΕΡΤ». Μάλιστα είπε ότι ο κ. Κεδίκογλου πρέπει να ζητήσει συγγνώμη.

«Απαντήστε αυτά που σας λέμε. Πετάτε λάσπη για να μην απαντήσετε στις κατηγορίες. Και τα λεφτά εισπράττονταν κανονικά και κ. Παππά, χωρίς να θέλουμε να συγκρίνουμε, ο νόμος για την ΕΡΤ κρίθηκε συνταγματικός. Ο νόμος ο δικός σας κρίθηκε αντισυνταγματικός!», δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου.

Στη συνέχεια επικράτησε ένταση και φωνές με το Σίμο Κεδίκογλου να ζητάει το λόγο, ενώ παρενέβη ο Άδωνις Γεωργιάδης σε υψηλούς τόνους. Ωστόσο ο Γιώργος Βαρεμένος δεν έδωσε το λόγο στον κ. Κεδίκογλου.

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», δήλωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μιλώντας πριν από λίγο στην ολομέλεια και ζήτησε όλοι να συμβάλουν προκειμένου στη Διάσκεψη της προσεχούς Δευτέρας να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

«Νομίζω ότι μετά από πολλά επεισόδια στο ζήτημα των αδειών αυτή τη στιγμή διαγράφεται μια πορεία σύγκλισης των κομμάτων. Στην τελευταία Διάσκεψη διαφάνηκε ότι πολλά κόμματα θέλουν να ανταποκριθούν στη συνταγματική τους υποχρέωση και να συμβάλουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Φέρνουμε λοιπόν σήμερα δύο τροπολογίες. Η πρώτη αφορά τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ -θυμίζω ότι το 2Α μετέφερε για την πρώτη και μόνη φορά της εφαρμογής του νόμου την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ, πληροφορούμαστε ότι με οριακή πλειοψηφία κρίθηκαν αντισυνταγματικές διατάξεις του», είπε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση φέρνει τροπολογία σήμερα αλλά οφείλω να θυμίσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν αυτή η πρακτική. Υπήρχαν σταθμοί χωρίς άδεια και ένα ΕΣΡ του οποίου η νομιμότητα είχε αμφισβητηθεί. Ερχόμαστε να αναστείλουμε το 2Α αν και είναι εκ του περισσού διότι αυτό προέβλεπε τη μεταφορά της αρμοδιότητας για μία και μόνη φορά. Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διαγωνισμός στο εξής θα γίνει από το ΕΣΡ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία η οποία αφορά τον αριθμό των αδειών. «Θυμίζω ότι σε όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός των αδειών ήταν θέμα υπουργικής απόφασης με γνώμη του ΕΣΡ. Δυστυχώς αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου και έγινε σφοδρή και ανήθικη κριτική. Φέρνουμε τη ρύθμιση όπου η αιτιολογημένη γνώμη γίνεται σύμφωνη. Είναι μια γενναία ρύθμιση από την κυβέρνηση».

«Η ελληνική Πολιτεία βγαίνει πιο κερδισμένη ακόμη και εδώ όπου είμαστε διότι αποδείχθηκε ότι υπάρχει τρόπος το πολιτικό σύστημα να βρει τρόπο ώστε να αποδώσει άδειες, αποδείχθηκε ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι σε θέση να οργανώσει διαγωνισμό και αποδείχθηκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια που τα προηγούμενα χρόνια δεν καταβάλλονταν. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τίμημα και όλοι πρέπει να συζητήσουμε πώς αυτό θα εισπραχθεί, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

«Αυτή η πλειοψηφία είναι αποφασισμένη. Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει», ανέφερε ο Νίκος Παππάς και προσέθεσε: «Θυμίζω ότι η αντιπολίτευση, όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση, έλεγε ότι όποιος θέλει να εκπέμψει δεν έχει παρά να συμβληθεί με τον ψηφιακό πάροχο. Άρα έχει διανυθεί μεγάλο διάστημα και έχει μετακινηθεί η αντιπολίτευση. Πρέπει τη Δευτέρα να συμβάλουν όλοι για έχουμε ΕΣΡ. Να κάνουν το ένα και τελευταίο βήμα να συγκροτηθεί ΕΣΡ, και τότε όλοι θα είμαστε σε θέση να πιέσουμε να ολοκληρωθεί αυτός ο πολυπόθητος διαγωνισμός».

Αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι δυστυχώς παρήγαγε οικονομικό αποτέλεσμα και αυτό σημαίνει ότι μεταφέρει πόρους από φτωχούς συμπολίτες μας σε πολίτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια ενώ το δεύτερο αποτέλεσμα είναι ένα μεγάλο συνταγματικό κενό. «Έχει έρθει η ώρα αυτό το αδιέξοδο να το υπερβούμε και όλοι να κάνουμε με γενναιότητα την αυτοκριτική μας διότι επί 27 χρόνια δεν είχε καταβληθεί ούτε ένα ευρώ», είπε ο Νίκος Παππάς.