Με τη διαδικασία του επείγοντος θα τεθεί σήμερα προς έγκριση και τελική ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Χθες το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της Αρχής με τις ψήφους μόνο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν οι ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τη διαφωνία τους για τον χαρακτήρα του επείγοντος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι για ακόμα μια φορά καλεί τη Βουλή να συζητήσει και να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της εκδήλωσης του Δημήτρη Παπαδημούλη στο ξενοδοχείο Τιτάνια επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης που είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων των πιστωτών για απομείωση του χρέους εντός του 2016.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έπεται ένα ακόμη νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στη Βουλή. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα δύο νομοσχέδια, έχει εξασφαλίσει παράταση και δεν θα επηρεάσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και άρα και την εκταμίευση της υποδόσης.
Κατά τη διάρκεια έγκρισης των προαπαιτούμενων επικρίθηκε το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο με τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη να διαβεβαιώνει ότι η ένταξη έγινε όχι για την ιδιωτικοποίησή τους, αλλά για την αξιοποίησή τους.
«Λέτε, βεβαίως, ότι εδώ κάνουμε αξιοποίηση της περιουσίας. Τί είδους αξιοποίηση θα είναι; Θα βάλετε πεταλούδες να πετάνε επάνω από τη ΔΕΗ; Θα φέρετε παιδικές χαρές; Τι είδους αξιοποίηση θα είναι αν δεν είναι ιδιωτικοποίηση ή συμβάσεις παραχώρησης ή το πολύ συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», σχολίασε καυστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη.
«Η Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έχει ως στόχο την αποκρατικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά έχει τη διαχείριση και την αξιοποίησή τους χάριν του δημοσίου συμφέροντος με σκοπό, αφενός να χρηματοδοτεί την επενδυτική πολιτική της χώρας και αφετέρου την απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας, που έχει αναλάβει βάσει της τρίτης δανειακής σύμβασης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εκχώρηση δημόσιας περιουσίας υπό επιτροπεία, ούτε υποθήκευση, αλλά μοναδικός μέτοχος της εταιρίας είναι το ελληνικό Δημόσιο και οι μετοχές της είναι αμεταβίβαστες και ακατάσχετες».
Ένταση προκλήθηκε επίσης ανάμεσα στον εισηγητή εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και των Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν ο πρώτος επισήμανε πως μεταξύ εκείνων που η κυβέρνηση επιλέγει για το Εποπτικό Συμβούλιο του υπερταμείου είναι και «σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ».
«Είσαι χυδαίος» φώναξε ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Βαρβιτσιώτης του ζήτησε να ανακαλέσει. Μετά το τέλος της ομιλίας Βαρβιτσιώτη ο υπουργός Οικονομικών πήρε το λόγο και είπε: «Παραφέρθηκα όταν είπα ότι είστε χυδαίος. Αυτό που είπατε είναι χυδαίο. Μετά από 100 χρόνια φεμινιστικού κινήματος πρέπει να μάθετε ότι οι γυναίκες δεν είναι ούτε του ανδρός τους ούτε του πατρός. Έχουν τη δική τους υπόσταση».
Από τα έδρανα της ΝΔ φώναζε η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο υπουργός συνέχισε λέγοντας πως «η χυδαιότητα είναι να λέτε ότι έχουμε προτείνει ένα τραπεζικό, ένα πανεπιστημιακό και μία γυναίκα αλλουνού». Μετά την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών σηκώθηκε για να αποχωρήσει από την Ολομέλεια και ο κ. Βαρβιτσιώτης του απάντησε «προφανώς οι μόνες άξιες γυναίκες είναι αυτές που είναι σύζυγοι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ».