Η έκθεση αξιολογεί 36 χώρες, για τον τρόπο εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας ξένων δημόσιων λειτουργών. Συγκεκριμένα η Ελλάδα, μαζί με άλλες 20 χώρες, που αντιπροσωπεύουν συνολικά το 20% των παγκόσμιων εξαγωγών, ανήκουν στην κατηγορία εκείνη που σημειώνει πολύ μικρή ή καθόλου δράση για την εφαρμογή της επίμαχης σύμβασης. Στην πρώτη κατηγορία, με ενεργητική δράση, είναι η Δανία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ.
Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση μνημονεύει και τα σκάνδαλα που απασχόλησαν τη κοινή γνώμη. Αναφέρει την υπόθεση Siemens ως μέγα σκάνδαλο που οδήγησε στην καταδίκη στελεχών της εταιρείας σε ξένα δικαστήρια για δωροδοκία Ελλήνων πολιτικών των δύο μεγαλύτερων ελληνικών κομμάτων.
Αναφέρεται ακόμη η υπόθεση DePuy, όπου Άγγλοι φέρονται να ομολόγησαν ότι δόθηκαν 4,5 εκατ. λίρες για χρηματισμό επαγγελματιών της υγείας στην Ελλάδα.
Όπως σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «η απογοητευτική πορεία της Ελλάδας οφείλεται και στην έλλειψη πρόσβασης στα απαιτούμενα δεδομένα. Οι πληροφορίες για την Ελλάδα προέρχονται κυρίως από τα ΜΜΕ, τις φήμες που κυκλοφορούν, καθώς και στοιχεία υποθέσεων που ανοίγονται σε τρίτες χώρες, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς».
Η έκθεση διαπιστώνει προβλήματα στην ποινική τιμωρία των νομικών προσώπων, χαμηλές ποινές και γρήγορη παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών.