«Να μην περάσουμε από διαπλοκή σε διαπλοκή. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, όπως και ένα δυνατό ΕΣΡ, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη τηλεοπτική πραγματικότητα θα είναι ουσιαστικά καλύτερη από αυτή που είχαμε» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο «Κρήτη TV», σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης.
Ερωτώμενος για το καθεστώς αδειοδότησης που προωθεί η κυβέρνηση είπε ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, συμπληρώνοντας ότι «τα κριτήρια για τα περιφερειακά κανάλια δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικά. Πρέπει να κριθεί και ποιοι προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες».
Στη συνέχεια εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας πως φοβάται ότι το κύριο μέλημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι να ανοίξουν το δρόμο στους δικούς της εργολάβους που θα πάρουν στα χέρια τους τα τηλεοπτικά κανάλια που θα δοθούν, με αδιαφανή τρόπο, το προσεχές διάστημα.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφερόμενος στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα που επανέρχεται στο προσκήνιο μετά την ασταθή κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να πιέσουν την Τουρκία ώστε να τηρήσει ο Ερντογάν την υπάρχουσα συμφωνία ώστε να μην αρχίσουμε να θρηνούμε και πάλι θύματα στο Αιγαίο και παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα hot spot στα νησιά του Αιγαίου και να μεταφερθεί κόσμος άμεσα σε δομές φιλοξενίας που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη:
Για τη διαπλοκή και τις τηλεοπτικές άδειες:
Φοβάμαι ότι το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το δρόμο στους δικούς της εργολάβους που θα πάρουν τώρα τα τηλεοπτικά κανάλια. Υπάρχει πρόβλημα με την τηλεόραση και υπήρχε για δεκαετίες. Υπήρχε, για παράδειγμα, ενίσχυση κάποιων καναλιών με δάνεια των τραπεζών, άρα, με λεφτά του ελληνικού λαού. Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα είναι να μην περάσουμε από διαπλοκή σε διαπλοκή. Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, όπως και ένα δυνατό ΕΣΡ, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η επόμενη τηλεοπτική πραγματικότητα θα είναι ουσιαστικά, και όχι μόνο πολιτικά, καλύτερη από αυτή που είχαμε. Ένα από τα προβλήματα της κυβέρνησης είναι ότι δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Δεν είναι όλα τα κανάλια, και δη τα περιφερειακά, ίδια. Θα έπρεπε να υπήρχαν συγκεκριμένα κριτήρια ανά περιοχή και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε, με κάποιον τρόπο, ότι δε θα αλωθούν τα περιφερειακά κανάλια από τυχάρπαστους επιχειρηματίες, οι οποίοι βρίσκουν μια ευκαιρία να μπουν για να εξυπηρετήσουν πολύ ταπεινά συμφέροντα. Έχει βρει ένα σημείο ισορροπίας η περιφερειακή τηλεόραση και δεν είναι σωστό που τη διαταράσσουμε. Επίσης, τα διαφημιστικά έσοδα είναι ελάχιστα, αυτή την στιγμή, στη χώρα. Άρα, το κύριο ζήτημα, για να πάρει κάποιος άδεια, και δη περιφερειακή, δε θα έπρεπε να είναι μόνο το οικονομικό, αλλά και η προσφορά του στην τοπική κοινωνία.
Για το προσφυγικό -μεταναστευτικό:
Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πρέπει να πιέσουν την Τουρκία ώστε να τηρήσει ο Ερντογάν τη συμφωνία που έχει γίνει για το Αιγαίο. Να καταλάβει ο Ερντογάν ότι θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα στην Ευρώπη, αν χαλάσει αυτή τη συμφωνία και ξαναγεμίσει το Αιγαίο με πρόσφυγες και μετανάστες. Με ανθρώπους που θα κινδυνεύουν πάλι να πνιγούν. Το δεύτερο που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθήσει άμεσα να βρει μια λύση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου. Δεν είναι δυνατό να φιλοξενηθούν στα hotspot, που είναι όλα ασφυκτικά γεμάτα. Θα πρέπει κάποιοι μετανάστες και πρόσφυγες να μετακινηθούν σύντομα στην ηπειρωτική χώρα, σε κέντρα, σε δομές φιλοξενίας που υπάρχουν εκεί.