«Η πρόταση της ΝΔ “παραιτηθείτε” πρόκειται, κατά τη γνώμη μου, για μια δική τους παραίτηση από τη σοβαρότητα», υπογράμμισε από τα Ιωάννινα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Σε συνέντευξη Τύπου εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση και ειδικά στη ΝΔ, ενώ έκανε λόγο και για στρατηγική κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.
Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι την ώρα που τα εγκαίνια του ΤΑΡ αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης και πως σύντομα αναμένεται να εκδηλωθούν επενδυτικά σχέδια, «το δυστύχημα είναι πως μέσα από τις δυσκολίες και τις προσπάθειες της κυβέρνησης», υπάρχει μία αντιπολίτευση, ειδικά η ΝΔ, η οποία κινείται στο φάσμα του αρνητισμού.
Ο υπουργός αναφερόμενος στη συζήτηση των τελευταίων ημερών με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα, διερωτήθηκε πόσο προοδευτικό είναι το κάλεσμα και στηλίτευσε τον ρόλο της ΝΔ. Χαρακτηριστικά είπε: «Ας κοιτάξουμε λίγο τα συνθήματα του καλέσματος. Όχι κόμματα, όχι συνδικάτα, όχι χρώματα. Πόσο προοδευτικό είναι ένα τέτοιο κάλεσμα; Διότι κανείς εναντιώνεται σε ένα κόμμα για τις απόψεις του, όχι γιατί υπάρχει, διότι όταν έχεις έναν συνολικό αρνητισμό απέναντι στα κόμματα, στα συνδικάτα, τα οποία αποτελούν μια κατάκτηση στον τρόπο διεκδίκησης των αιτημάτων των εργαζομένων, όταν έχεις μια τέτοια απολιτική προσέγγιση, προετοιμάζεις το έδαφος για να πεις όχι στη δημοκρατία. Πολλοί φλερτάρουν με αυτές τις απόψεις. Φλερτάρει και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει υιοθετήσει την ακροδεξιά ρητορική του κ. Σαμαρά, ο οποίος παίζει πλέον ένα ρόλο κηδεμόνα στα πράγματα, παρά το γεγονός ότι έφυγε κακήν κακώς από τη ΝΔ. Εμφανίζονται ως άχρωμοι, όταν την ίδια στιγμή καλούν, απ’ ό,τι μαθαίνω από τις εφημερίδες, οι τοπικές οργανώσεις της ΝΔ να δηλώνουν συμμετοχή. Και ποια είναι η πρόταση αυτή τη στιγμή της ΝΔ, “παραιτηθείτε”. Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για μία δική τους παραίτηση από τη σοβαρότητα».
Αφού στηλίτευσε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως δεν έχουν καταθέσει ούτε μία πρόταση για τους αγρότες, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το χρέος, τόνισε: «Η ΝΔ σήμερα συμπεριφέρεται ως σαμποτέρ. Είναι κρίμα η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι κρίμα για τη δημοκρατία, για τα πολιτικά ήθη του τόπου, να έχει τόσο μηδενιστική προσέγγιση».
Παράλληλα, τα βέλη του κ. Σκουρλέτη στράφηκαν και στα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως κινούνται στον αστερισμό της ΝΔ. «Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να παρακολουθήσει σήμερα τον προβληματισμό που υπάρχει στην Ευρώπη. Μετά από χρόνια οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές θέτουν σε αμφισβήτηση κυρίαρχες πολιτικές λιτότητας, και κινείται στον αστερισμό της ΝΔ σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα μιλήσω για περιπτώσεις που δεν μπορεί να τις χαρακτηρίσει κάποιος σοβαρές και δεν τιμούν την πολιτική ζωή του τόπου, όπως αυτές του κ. Θεοδωράκη, αλλά και του γνωστού από τα παλιά… της Ένωσης Κεντρώων του Β. Λεβέντη» ανέφερε.
Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα παρασυρθεί σε μία αντιπαράθεση χωρίς επιχειρήματα, αλλά «θα επιχειρήσει, προσπαθώντας να κινητοποιήσει όλες στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, να μπορέσει μέσα από τις δύσκολες συνθήκες, να βάλει μπρος την οικονομία, να ενισχύσει και να υπερασπιστεί τους πιο αδύνατους, έτσι ώστε να μπορούμε να λέμε πως περάσαμε το σημείο καμπής και ότι οι εξελίξεις θα είναι σε θετική κατεύθυνση». Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στην κεντροαριστερά και σημείωσε πως είναι μια δύναμη της Αριστεράς, ενώ επισήμανε πως το γεγονός ότι είναι κυβέρνηση, ακριβώς αυτό δημιουργεί μια ευθύνη συνολικά, να πάρει πρωτοβουλίες στο όνομα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
«Είμαστε όμως εκείνη η Αριστερά που δεν πιστεύει στις μονοκομματικές προσεγγίσεις. Αν θέλεις να κανείς διαρθρωτικές αλλαγές απαιτούνται μέτωπα, συμμαχίες. Έχουμε στη στρατηγική τη λογική των συμμαχιών και γι’ αυτό το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός της χώρας έχει συμμετάσχει στις συνόδους και τις συναντήσεις των Σοσιαλιστών. Όχι γιατί βρισκόμαστε στον προθάλαμο ή σκοπεύουμε να ενταχθούμε στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά γιατί ακριβώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ που είναι στην κυβέρνηση και δεν πάρει την πρωτοβουλία ενός διαλόγου με αυτές τις δυνάμεις που φαίνεται να αποδεσμεύονται μετά από χρόνια από το άρμα του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού και αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα των ακραίων πολιτικών λιτότητας που ηγεμόνευσαν, ποιος θα το κάνει;» προσέθεσε.
«Στη χώρα μας, δυστυχώς, οι δυνάμεις που κινούνται στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι -δεν ξέρω τι είναι το Ποτάμι, αν εσείς μπορείτε να μου πείτε πού τοποθετείται το Ποτάμι να το συμφωνήσω και εγώ και να το λέω από δω και πέρα- δεν ακολουθούν την πολιτική των αναζητήσεων όπως κάνει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Έχετε ακούσει καμιά ουσιώδη αυτοκριτική από το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, του ιστορικού κόμματος, το οποίο σφράγισε τις εξελίξεις μετά το ’74. Για τη μέχρι τώρα πορεία του δεν έχει καμιά ευθύνη; Ακούμε τον κ. Βενιζέλο, που ως συναρχηγός υπερασπίζεται όλα όσα έκανε το PSI, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών έπαιρνε στα συρτάρια του τα αμυντικά σχέδια της χώρας, τη λίστα Λαγκάρντ. Δεν υπάρχει παραμικρή διάθεση να πουν πως κάπου κάναμε λάθος, κάπου βγάζουμε ένα συμπέρασμα» σημείωσε.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε πως υπάρχει ενδιαφέρον για ανοίγματα, μία πραγματική διεύρυνση, «που να κοιτάζει στην κοινωνία, με κάποια δεκάδες στελέχη ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες περιφερειακές ή δημοτικές εκλογές κάτω από άλλες σημαίες, οι οποίοι όμως όλο αυτό το διάστημα στάθηκαν απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και έχουν ανεξαρτησία στη γνώμη τους».
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη και του Γιώργου Παπανδρέου για ενδεχόμενες συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: «Ο Γ. Παπανδρέου είναι τόσο πολύ ταυτισμένος με την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο. Δεν θεωρώ ότι έχει κάποια πολιτική αναξιοπιστία ή εν πάση περιπτώσει το στίγμα του κ. Παπανδρέου είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει. Είναι τελείως διαφορετικό με τον Φώτη τον Κουβέλη, είναι από το σόι μας, την οικογένεια μας, είμαστε χρόνια μαζί, με μια κοινή διαδρομή. Πηγαίνουμε στο συνέδριο όπου προφανώς εκεί για τέτοιες περιπτώσεις, να βρεθούμε σε ένα διάλογο και κατάθεση απόψεων δημοκρατικά κόμματα».