«Η φυγή προς τα εμπρός προϋποθέτει σίγουρα κυβερνητικό σχέδιο. Προϋποθέτει επιχειρήσεις που κοιτάζουν το μέλλον και όχι το παρόν. Επιχειρηματίες που ρισκάρουν και επενδύουν στις ίδιες τους τις επιχειρήσεις. Προϋποθέτει μια κοινωνία των πολιτών που συμβάλλει συνολικά στην ανάταξη της χώρας. Όπως διαπιστώσαμε όλοι τα οδυνηρά αυτά χρόνια της κρίσης -και εύχομαι και ελπίζω το έτος που διανύουμε σήμερα να είναι το τελευταίο έτος της κρίσης- με ένα και μόνο από αυτά τα μέρη και τα υπόλοιπα να λειτουργούν ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια, δεν μπορούμε να έχουμε φυγή προς τα εμπρός», ανέφερε η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας της «Ναυτεμπορικής», με την επωνυμία «Φυγή προς τα εμπρός. Βέλτιστες στρατηγικές στα χρόνια της κρίσης».

Η κ. Τζάκρη, μιλώντας αμέσως μετά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασε: «Ελπίζω ότι τα κοστολογημένα μέτρα στα οποία αναφέρθηκε να μην είναι σαν τα Ζάππεια του κ. Σαμαρά. Θα μπορούσε απλά να μας πει ότι θα μειώσει εκ νέου τους μισθούς και τις συντάξεις, γιατί δεν βλέπω πώς αλλιώς θα μπορούσε να βγει ο λογαριασμός με 7 μονάδες επιπλέον αθροιστικά, πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι το 2018».

Από το βήμα του συνεδρίου η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε σε όσα υλοποιεί το υπουργείο Οικονομίας για την επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις που αποτελούν βασικό κύτταρο, βασικό συστατικό της μηχανής που παράγει πλούτο για τη χώρα, για την κοινωνία, για την ίδια την οικονομία και τους πολίτες.

Όπως τόνισε η κ Τζάκρη, «η κυβέρνηση παρά τα όσα έχετε ενδεχομένως ορισμένοι από εσάς να τις καταμαρτυρήσετε, έχει κάνει πολύ περισσότερα και κάνει πολύ περισσότερα για την επιχειρηματικότητα και μάλιστα για την υγιή επιχειρηματικότητα από τις προηγούμενες κατ’ όνομα μόνο φιλικές προς την επιχειρηματικότητα κυβερνήσεις. Το σημαντικότερο όλων: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σπάσει αυτό το γενικευμένο κύκλο της σήψης και της διαφθοράς που όλοι γνωρίζετε ότι είχε απλωθεί ως πέπλο σε όλες τις ενέργειες και δραστηριότητες της δημόσιας διοίκησης και του πολιτικού συστήματος. Είναι αυτό το πέπλο που εμπόδισε την υγιή επιχειρηματικότητα, τη βιομηχανική επιχειρηματικότητα, την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα να αναπτυχθεί.

Έτσι η ουσιαστική παραγωγική βάση της χώρας μας ατρόφησε. Δυναμικοί επιχειρηματίες, παραδοσιακοί επιχειρηματίες εξαφανίστηκαν ή περιορίστηκαν σε ρόλο κομπάρσου στην εθνική μας οικονομία. Ενώ η επιχειρηματικότητα της αρπαχτής και της διαπλοκής έγιναν η κανονικότητα του δήθεν αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας. Έως ότου όλοι εμείς προσκρούσουμε στον τοίχο της οικονομικής κατάρρευσης. Έτσι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δη η προηγούμενη κυβέρνηση, η τελευταία κυβέρνηση, εξαπατούσε με μεγάλα λόγια για τη δήθεν βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που μια επιχείρηση, υφιστάμενη επιχείρηση, για να προσθέσει απλά ένα πατάρι, θα έπρεπε να λάβει καινούργιες άδειες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και από το Δασαρχείο. Τόσο πολύ βελτίωσε το επιχειρηματικό περιβάλλον η ΝΔ και τόσο πολύ ενίσχυσε την επιχειρηματικότητα στην πράξη. Για να μη μιλήσουμε για τους γιγαντιαίους φακέλους στο προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο του 2004 και του 2011 που βρίσκονται ακόμα στα συρτάρια, ή για τα γιγαντιαία δάνεια που αποπληρώθηκαν και δεν αναζητήθηκαν ποτέ».

Η φυγή προς τα εμπρός, σύμφωνα με την κ. Τζάκρη, είναι πολύ συγκεκριμένη και προϋποθέτει εύκολο, φιλικό και διαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον. Προς την κατεύθυνση αυτή, το νέο πλαίσιο αδειοδότησης που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου εκτιμάται ότι θα συμβάλει δραστικά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην ενίσχυση των επενδύσεων.

Στο σχεδιασμό για την ανάκαμψη της οικονομίας και ειδικά της βιομηχανίας, απαιτείται η συνεργασία θεσμικών οργάνων της Πολιτείας, φορέων της επιχειρηματικής κοινότητας και της ίδιας της κοινωνίας. Γι’ αυτό και συστήθηκε το Φόρουμ Βιομηχανίας, το οποίο γρήγορα, εντός τριμήνου και αποτελεσματικά, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών φορέων με πνεύμα συναίνεσης κατέληξε στο μείζον, στην καταγραφή ενός σχεδίου για την ενίσχυση της μεταποιητικής βάσης της χώρας με στόχο πάντα την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πριν λίγες εβδομάδες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε τη δέσμη δράσεων με στόχο την ενίσχυση της βιομηχανίας στο πλαίσιο του ευρύτερου αναπτυξιακού σχεδίου για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στις εργασίες του συντονιστικού αυτού οργάνου.

Στην ομιλία της η κ. Τζάκρη επεσήμανε: «Θεωρώ πραγματικά υποχρέωσή μου και το πιστεύω αυτό που σας λέω βαθιά ως εκπρόσωπος του πολιτικού συστήματος να κάνω ό,τι χρειάζεται για να ευημερήσουν οι επιχειρήσεις σας και να λύσω κάθε πρόβλημα που σας εμποδίζει να αναλάβετε ρίσκα, να επενδύσετε στις ίδιες τις επιχειρήσεις σας και να παράξετε καλύτερα και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Το θεωρώ δική μου προσωπική ευθύνη να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Να κερδίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερα μερίδια στις διεθνείς και στις εγχώριες αγορές. Και όλα αυτά βέβαια, γιατί έχω πάντα στο μυαλό μου ότι οι μεγαλύτερες και καλύτερες επιχειρήσεις ευημερούσες επιχειρήσεις σημαίνει καλύτεροι μισθοί, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, περισσότεροι φόροι, ευημερία για το ίδιο το κράτος πρόνοιας».