Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Τετάρτη σε πολυώροφο εμπορικό κέντρο στη νοτιοδυτική Κίνα κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δεκαέξι ανθρώπους, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που μεταδόθηκε σήμερα από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε, επισήμως από ακόμη άγνωστη αιτία, χθες βράδυ (τοπική ώρα) στην Τσιγκόνγκ, πόλη περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην επαρχία Σετσουάν, σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Πεκίνο.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και κατάσβεσης έλαβαν τέλος σήμερα περί τις 03:00 (τοπική ώρα· χθες στις 22:00 ώρα Ελλάδας), ανέφερε το Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχους των τοπικών υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Περίπου τριάντα άνθρωποι διασώθηκαν και παραλήφθηκαν από τραυματιοφορείς, ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η φωτιά εκδηλώθηκε σε εμπορικό κέντρο στο ισόγειο κτιρίου 14 ορόφων και εξαπλώθηκε, πέρα από το ισόγειο, στον 4ο, στον 5ο και στον 6ο όροφο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πλάνα που μετέδωσε το CCTV εικονίζουν πυκνό μαύρο καπνό να αναδίδεται από κτίριο πάνω σε οδική αρτηρία.

Άλλα βίντεο που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει εικονίζουν περίεργους μπροστά σε κτίριο που μοιάζει να είναι αυτό στα πλάνα της κρατικής τηλεόρασης, πυροσβέστες και ασθενοφόρα.

Η πυροσβεστική και οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ειδοποιήθηκαν χθες στις 18:11 (13:11 ώρα Ελλάδας) και αναπτύχθηκαν αμέσως δυνάμεις, που την έσβησαν «στις 20:20» (15:20), σύμφωνα με το CCTV.

Οι πυρκαγιές και άλλα θανατηφόρα δυστυχήματα είναι συχνό φαινόμενο στην Κίνα, που αποδίδεται κυρίως στη χαλαρότητα ως προς την τήρηση των κανονισμών ασφαλείας.

Τον Ιανουάριο, τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εμπορικό κατάστημα στη Σινγιού (κεντρική Κίνα). Εκδηλώθηκε στο υπόγειο καταστήματος, διευκρίνισαν οι τοπικές αρχές όταν εργάτες «παραβίασαν τους κανόνες» ασφαλείας χρησιμοποιώντας συσκευή ηλεκτροκόλλησης. Μόλις 5 ημέρες νωρίτερα, πυρκαγιά στον κοιτώνα σχολείου στοίχιζε τη ζωή σε 13 παιδιά. Τον Φεβρουάριο, πυρκαγιά σε πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε 15 ανθρώπους στην πόλη Νανκίν, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε κατόπιν να αντληθούν διδάγματα από τις καταστροφές για να αποφευχθεί η επανάληψή τους.

Τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς, σπάνια πυρκαγιά σε νοσοκομείο στο Πεκίνο στοίχισε τη ζωή σε 29 ανθρώπους. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες καταστροφές της τελευταίας εικοσαετίας στην κινεζική πρωτεύουσα. Απελπισμένοι ασθενείς αναγκάστηκαν να προσπαθήσουν να βγουν από παράθυρα κρεμασμένοι από σεντόνια και σκαρφάλωσαν σε εξωτερικές μονάδες μονάδων κλιματισμού στην πρόσοψη του κτιρίου για να σωθούν.

Πηγή: ΑΠΕ