Όλο και ενισχύεται η άποψη στη Νέα Δημοκρατία ότι σύντομα η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις δεσμεύσεις τους αλλά και την ίδια την κοινωνία. Στο γαλάζιο στρατόπεδο διαβλέπουν πλήρες αδιέξοδο στο Ασφαλιστικό το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάλιστα να διερωτάται εάν στόχος της κυβέρνησης είναι οι ανάγκες για νέα μέτρα που θα προκύψουν να βαρύνουν την επόμενη κυβέρνηση. Μονάχα τυχαία επίσης δεν πρέπει να θεωρείται η ιδιαίτερη μνεία του κ. Μητσοτάκη στην… ουρά της συμφωνίας, καθώς σύντομα οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα αναγκαστούν να πουν «ναι σε όλα» στο πακέτο των έμμεσων φόρων, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, με αποτέλεσμα κανείς στη ΝΔ να μην αποκλείει ρήγματα στην κυβέρνηση.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι με την εφ’ όλης της ύλης επίθεση που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικεντρωνόμενος στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ΝΔ βγαίνει κερδισμένη, έχοντας προσθέσει ακόμα μερικούς «πόντους» στο σακούλι της. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τονίζουν πως κατέστη σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσδοκά να εκφράσει ολόκληρη την παραγωγική Ελλάδα που στοχοποιείται από τις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης, «όπως φαίνεται από το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό».

Ο κ. Μητσοτάκης με την επίκληση του Μαρκ Τουέιν επιχείρησε να υπογραμμίσει το έλλειμμα αξιοπιστίας από το οποίο πάσχει η κυβέρνηση, τονίζοντας πως το επιπλέον πακέτο προληπτικών μέτρων αποτελεί το επιστέγασμα αυτής της «ρήτρας αναξιοπιστίας» από τους δανειστές. Παράλληλα, ενέτεινε το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης, επικαλούμενος την ίδια τη ρήση του υπουργού Οικονομικών. «Ο κ.Τσακαλώτος είπε επίσης ότι μία ακόμη ελληνική κρίση θα οδηγήσει σε ένα ακόμη αποτυχημένο κράτος, failed state στην περιοχή. Λυπάμαι αλλά αυτό συντελείται ήδη. Κάθε μέρα που παραμένετε στην εξουσία η Ελλάδα γίνεται failed state».

«Ο κ.Τσίπρας μπορεί να φέρει πλέον στη Βουλή οτιδήποτε, δεν έχει κανένα δισταγμό κανένα φραγμό προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. Με ποιον μπορεί να ξαναμιλήσει από όλους που είχαν πιστέψει όλους τους πύρινους αντιμνημονιακούς λόγους που αποδείχθηκαν δυστυχώς λόγια ψεύτικα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα πάντως στο γαλάζιο στρατόπεδο παρατηρούν προσεκτικά τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ταμπλό και το σημερινό Eurogroup.