Να φέρει ξανά την πολιτική στο προσκήνιο επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ΝΔ θα υπηρετεί δύο θεμελιώδεις αξίες: την ελευθερία και την αλληλεγγύη.

«Η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα και μόνο η πολιτική θα το λύσει. Γι’ αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε ξανά την πολιτική στο προσκήνιο. Η πολιτική της ΝΔ θα υπηρετεί δύο θεμελιώδεις αξίες: ελευθερία και αλληλεγγύη. Όλες οι πολιτικές μας εμπεριέχουν αυτές τις δύο έννοιες», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε πώς μεταφράζονται αυτές οι δύο έννοιες:

«Είναι αδιαπραγμάτευτη η πίστη μας στην οικονομική ελευθερία. Ελεύθερη σκέψη, ελεύθερη βούληση, απελευθέρωση της ελεύθερης σκέψης και βούλησης. Αλλά ελευθερία σημαίνει και απελευθέρωση από το φόβο. Ελευθερία σημαίνει ευκαιρίες. Όλοι οι Έλληνες να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις αυτά που θέλουν στη ζωή τους. Ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία, προϋποθέτει μια οργανωμένη κοινωνία με κανόνες. Μόνο σε συνθήκες ελευθερίας μπορεί να αναπτυχθεί η κοινωνική αλληλεγγύη, η δεύτερη αρχή μας. Μια κοινωνία προχωράει μπροστά όχι όταν πολίτες κι ομάδες μένουν στο περιθώριο. Η προστασία των αδυνάτων είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη ΝΔ. Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε στην αριστερά το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Για μας αλληλεγγύη δεν είναι η επιδότηση των μη προνομιούχων. Αλληλεγγύη είναι να προωθείς την κοινωνική κινητικότητα. Θα έχουμε πετύχει το στόχο μας μόνο όταν ένα παιδί φτωχής μονογονεϊκή οικογένειας αισθανθεί ότι μπορεί να κάνει πράξη τα δικά του όνειρα».

Κατόπιν, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «ανάγκη για μια διαταξιακή συνεννόηση», για μια «συμφωνία μεταξύ των γενεών».

«Προτείνουμε σε όλους μια συμφωνία αλήθειας. Η προοπτική μας είναι κοινή. Στην πολιτική του μίσους αντιπαραθέτουμε την ανάγκη για διαταξιακή συνεννόηση, την ανάγκη για συμφωνία των γενεών. Έχουμε ανάγκη μιας ισχυρής εθνικής ομοψυχίας που θα στηριχτεί σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, σε θυσίες και τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν θέλουμε παππούδες να συντηρούν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια, αλλά δεν θέλουμε και παππούδες να εξαρτώνται από το εισόδημα των εγγονιών τους».

«Η συμφωνία μας περιλαμβάνει μόνο δύο μόνο άρθρα: Άρθρο 1. Οι πολίτες μας εμπιστεύονται να χαράξουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε. Άρθρο 2: Εμείς λέμε και πράττουμε πάντα την αλήθεια, όποια κι αν είναι αυτή, σε κάθε σημείο της κοινής μας πορείας», τόνισε ο νέος πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης και επισήμανε την ανάγκη να μπει οριστικό τέλος σε βασικές νοοτροπίες της μεταπολίτευσης, όπως οι πελατειακές σχέσεις και ο λαϊκισμός.

«Η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ αφορά την Ελλάδα της επόμενης μέρας, της νέας μεταπολίτευσης. Την Ελλάδα του 2021», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως η πρόταση αυτή είναι «τεκμηριωμένη κι αξιόπιστη», καθώς «δεν περιλαμβάνει ψεύτικες υποσχέσεις», αλλά αντίθετα είναι «κοστολογημένη».

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης τη νέα αυτή κυβερνητική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας διαπερνούν τα «5 Άλφα»: «Ανάπτυξη, αξιοκρατία, αλληλεγγύη, αριστεία, αξιοπιστία».

«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αρχίσει να δουλεύει ξανά! Να αρχίσει πάλι να παράγει. Αλλάζουμε μέσα από καταστατικές αλλαγές την κομματική μας οργάνωση. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να παρεμβαίνουν στα κοινά. Θα επισημάνω μόνο μία αλλαγή: θητεία σε όλα τα αξιώματα για όλους. Θα είμαι ο πρώτος πρόεδρος της ΝΔ που θα βάλει θητεία στον εαυτό του.

Προχωράμε σε σημαντικές αλλαγές, διαχωρίζουμε το κόμμα από το κράτος. Αποκλείουμε τον τραπεζικό δανεισμό για λειτουργικές κι εκλογικές δαπάνες. Διασφαλίζουμε τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αλλάζουμε το κόμμα μας για να αλλάξουμε και την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι νέες γενιές θέλουν ομαλότητα στη χώρα, επιθυμούν πάνω από όλα τον πραγματισμό. Να απομακρυνθούν από την οικονομική ασφυξία. Είμαστε η παράταξη που θα βγάλουμε τη χώρα από τον φαύλο κύκλο της παρακμής. Καλούμε όλους τους Έλληνες στην πλατιά συμφωνία αλήθειας. Δεν θα μείνει κανείς πίσω και κοιτάμε μπροστά. Ενωμένοι ξεκινάμε τη μάχη για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.